fbpx

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

inmormantare

Un deces în familie nu este niciodată un lucru peste care poți trece ușor din punct de vedere emoțional. Moartea unui om este un prilej de îndurerare și de întristare pentru oricine, însă, în ciuda acestui lucru, atunci când are loc un deces, există câteva pregătiri obligatorii ce trebuie făcute înainte de înmormântare. 

 

Iată ce ce trebuie să fie făcut pentru astfel de pregătiri:

1. Pregătirea pentru înmormântare

Înainte de orice altceva, se aprinde o lumânare și se pune în mâna persoanei care a decedat. Astfel, se consideră că familia și prietenii îi luminează calea spre lumea de dincolo. Acest obicei este foarte răspândit în întreaga lume și este primul lucru care se face imediat după deces. Apoi, se continuă pregătirea cu următorii pași:

- achiziționarea articolelor funerare: pentru a cumpăra tot ceea ce este necesar pentru înmormântare, de la sicriu, capac de sicriu, cruce, și până la coroane de flori, se apelează la servicii funerare de specialitate unde, în general, se găsesc toate articolele de care este nevoie pentru nefericitul eveniment;

- se ia legătura cu preotul paroh: acesta te va îndruma și îți va spune exact de ce obiecte ai nevoie, ca de exemplu: sfeșnic, icoană, steaguri (pentru drumul spre cimitir), lumânări, cărbune pentru tămâie și orice altceva este necesar;

- pregătirea decedatului: în general, pentru spălarea și îmbrăcarea persoanei decedate, familia apelează la cineva din afara cercului de rude sau cunoscuți, pentru că nu este un lucru foarte ușor de făcut sau plăcut pentru majoritatea oamenilor;

- icoana și sfeșnicul: aceste două obiecte se așază în sicriu - icoana se pune pe pieptul persoanei decedate, iar sfeșnicul - la capul acesteia;

- la intrarea în casă: deși nu este obligatoriu, majoritatea familiilor montează deasupra ușii în care a locuit persoana decedată, o pânză neagră (doliul), care va rămâne acolo până la pomenirea de patruzeci de zile.

2. Priveghiul

Priveghiul reprezintă o perioadă de trei zile înainte de înmormântare, în care familia și prietenii pot veni să-și ia rămas-bun de la persoana decedată. În fiecare după-amiază din cele trei zile de priveghi, vine și preotul și rostește o rugăciune scurtă - pentru aceste mici slujbe, se pregătește cădelnița, un pahar de vin, mâncare și o colivă, după care se aprinde cărbunele și se pune tămâia. 

În timpul priveghiului, este recomandat a se păstra o atitudine solemnă (ar trebui evitat râsul, vorbitul zgomotos, plânsul zgomotos, etc.). De asemenea, dacă este zi de post, este indicat să se gătească doar mâncare specifică acestei perioade, iar coliva să conțină ingrediente de același tip.

3. Înmormântarea

În ziua înmormântării, are loc o slujbă în casa decedatului, după care se formează convoiul funerar pentru drumul spre cimitir. De fiecare dată când convoiul ajunge la o răscruce de drumuri, lumea se oprește, iar preotul rostește o rugăciune specifică. Tot cu ocazia acestor opriri, se așează bucăți de pânză albă sub carul mortuar sau înaintea lui (se numesc poduri sau punți și reprezintă, simbolic, vămile cerului, peste care trebuie să treacă sufletul răposatului) și se împart bani sau daruri celor săraci.

Odată ajuns la biserică, sicriul se așează pe o masă în biserică, iar preotul va ține o slujbă în memoria celui decedat. Cei prezenți țin în mână lumânări aprinse pe tot parcursul slujbei, iar coliva, vinul și colacul sunt aduse, de asemenea, în biserică, unde vor rămâne până la sfârșitul tainei.

După încheierea prohodului (slujba din biserică), sicriul se transportă în cimitir, la locul de veci. Pe marginea gropii se cântă „Veșnică pomenire”, iar preotul rostește rugăciuni. Procesul de înmormântare se finalizează turnând vinul și untdelemnul peste sicriul coborât în groapă, apoi se binecuvântează darurile (pomana) care se împart.

Așadar, sunt multe lucruri de care ar trebui să ții cont într-o astfel de situație tristă, însă cel mai bine ar fi să pregătești totul cu calm, din timp, preferabil și cu ajutor din partea celorlalți.

Sursa foto: unspalsh.com

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator