fbpx

Scrie un comentariu

Ieri, în jurul orei 12:30 (noaptea), un tânăr din Câmpia Turzii povesteşte că se afla în gara din Cluj Napoca atunci când a fost abordat de către doi indivizi cu "tupeu jegos".

 

Prin intermediul postării bărbatului, aflăm că a fost iniţial abordat în limba engleză, cu speranţa că are bani cash la el, şi turist fiind, nu ar avea curaj să intre în conflict cu cei doi tâlhari. Se renunţă apoi la limba engleză, iar victima le spune binevoitor că le oferă nişte ţigări dacă vor, pentru că bani nu ar avea decât pe card. Tâlharul i-ar fi sugerat să facă un drum până la bancomat invocând un motiv cât se poate de sincer: "uite domnu', este acolo un tonomat de bani, dacă vrei să mă ajuţi şi pe mine că abia ce am ieşit din puşcărie şi nu mai vreau să fur şi să tâlhăresc, şi nu am mai mâncat nimic de 2 zile". 

Tânărul nu s-a lăsat influenţat de nici un fel de ameninţare, şi a refuzat să intre în jocul plănuit de cei doi, însă norocul lui a fost că toată păţania a văzut-o şi un taximetrist care s-ar fi dat jos din maşină şi i-ar fi ameninţat pe atacatori că a sunat la poliţie şi că deja ar fi pe drum, moment în care puşcăriaşii s-ar fi retras.

Fenomenul de tâlhărie este aşadar, în ascendenţă, mai ales în oraşele mari, cu posibilităţi financiare. Totodată, numărul de persoane cu antecedente penale aflate în libertate, a crescut datorită noii legi care le-a oferit libertate cu mult înainte de termen: 

”În această primă etapă au fost eliberați deținuții periculoși pentru societate. Cei mai periculoși. De ce? E vorba de cei necăutați, adică de cei fără familii, de persoane care în închisoare s-au implicat în scandaluri, care au rapoarte de pedepsire, care au luat asupra lor niște obiecte interzise (n.r. bani, telefoane…) sau chiar fapte când a fost vorba de vreun scandal. Totul pentru a putea supraviețui din mila celor pe care îi serveau după gratii. Aceștia sunt deținuții care nu au avut nimic de pierdut pentru că oricum își executau pedepsele, de regulă mici, dar foarte dese, la termen.

"La primul calcul, ei – dintre care extrem de mulți sunt recidiviști pentru furturi și tâlhării – sunt cei care au ieșit. În pușcării nu erau periculoși pentru că cineva le dădea de mâncare, însă în libertate vor fi, pentru că vor trebui să se întrețină într-un fel. Și nu există nici măsuri de protecție pentru populație, nici de ajutor pentru ei. Subiectul ar putea face obiectul unei dezbateri publice la care să participe reprezentanți ai Ministerul Justiției, ai Administrației Penitenciarelor, ai serviciilor de Probațiune și ai societății civile ”, a explicat Dumitru Gârbăcea."

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator