fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

Statisticile privind vârsta fetelor care recurg la intervenţii ginecologice pentru avort sunt îngrijorătoare. Conform unor date centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Cluj, numărul fetelor sub 15 ani care au recurs la întreruperea sarcinii s-a triplat, comparativ cu anul 2008!

 

În această situaţie s-au aflat 31 de minore sub 15 ani, care au mers cu părinţii de mână pentru a face o întrerupere de sarcină! Situaţia ar putea fi şi mai gravă, având în vedere că în statisticile DSP nu intră şi clinicile particulare.

 

Nici fetele din categoria 15-19 ani nu sunt mai bine informate pentru a se proteja cum trebuie în cazul unor relaţii sexuale. Nu mai puţin de 415 fete din această categorie de vârstă au recurs la avort, în cursul anului trecut.

 

Părerea specialiştilor este că fetele au ajuns în această situaţie pentru că nu au ştiut ce li se poate întâmpla în cazul în care au o relaţie sexuală neprotejată, în ciuda faptului că trăim într-o perioadă în care accesul la informaţie este mai liber ca oricând. În plus, de cele mai multe ori, părinţii refuză să creadă şi să accepte că „fetiţa lor” de 14-16 ani ar putea fi interesată sau chiar ar putea avea o relaţie sexuală!

 

Urmări nefaste pentru viaţa sexuală ulterioară

Medicii sunt destul de mâhniţi din cauza acestor probleme. Ei susţin că este şi o problemă de natură socială, cu implicaţii asupra vieţii viitoare a tinerei fete, pentru că organele genitale sunt insuficient dezvoltate, iar un avort poate lăsa urmări nefaste pentru viaţa sexuală ulterioară.

 

Directorul adjunct al DGASPC Cluj, Monica Filip, este de părere că sarcina apare şi datorită faptului că fretele spun, de cele mai multe ori, „mie nu mi se poate întâmpla”, dar şi datorită judecăţii crude a părinţilor. Din acest motiv, ea recomandă existenţa unui psiholog în şcoli sau a unui asistent social care să fie mai apropiat de fetele care se află la începutul vieţii sexuale, pentru a le consilia în problemele care apar sau pentru a le transmite informaţii mai corecte decât cele auzite „de la alte colege”.

 

În plus, Monica Filip susţine că ar trebui schimbată şi legislaţia, iar în cazul minorelor foarte tinere, făptuitorul să poată fi condamnat mai drastic, în cazul în care va întreţine relaţii sexuale cu fata şi o va lăsa însărcinată. Însă, şi aici va interveni o altă problemă, pentru că va exista riscul ca astfel de sarcini să fie ascunse.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate