fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

Mă plimbam prin centrul oraşului şi la un momentdat se naşte în mine o curiozitate copilărească, să mă aventurez pentru câteva poze în ruinele aşa numitei „casa de cultură”. Cel mai interesant lucru e că numai cultură nu se face acolo. Intru, sfios şi dau buzna în camera care ar fi trebuit să deservească publicul turdean cu piese de teatru. Din păcate, acea încăpere nu cred că va ajunge vreodată să găzduiască vreun spectacol. Iau totuşi câteva cadre şi ies grăbit să ajung la redacţie să le descarc. Ajuns în redacţie mă şi pun pe treabă şi ma apuc frumuşel să descarc pozele făcute anterior în „casa de cultură”, cănd descopăr ceva straniu în pozele făcute.


Descopăr cu stupoare că din cele 6 poze făcute la locul cu pricina, câteva prezentau altceva decât ceea ce am pozat eu.

Pe imagine apăreau nişte sfere luminoase, de diferite dimensiuni, care pluteau prin aer.

Compar pozele şi observ că doar în două poze se regăseau aceste sfere luminoase, celelate nu aveau nici o astfel de imagine.


Foarte interesat de aceste sfere de lumină am început să caut pe motorul de căutare Google, dar nu am găsit nici o referire la aceste sfere de lumină. Atunci am început să întreb în rândul prietenilor dacă au descoperit şi ei ceva asemănător în pozele pe care l-au făcut în diferite medii şi cu diferite ocazii. Am reuşit să pun mâna pe câteva astfel de poze. Însă vroiam să aflu ce sunt aceste sfere de lumină aşa că, m-am întors din nou la motorul de căutare de pe internet. Găsesc o teorie simplă şi nesatisfăcătoare şi anume teoria „teoria zonei globulare”. Această teorie susţine că aceste sfere luminoase s-ar datora particolelor de praf, polen sau picături de apă care se regăsesc în vecinătatea lentilei aparatului. Neputând fi focalizate de lentilă, particulele luminate de bliţul puternic vor da aparenţa unor pete luminoase circulare difuze.

Însă în cazul meu situaţia stă puţin altfel, deoarece eu nu am folosit bliţ în momentul fotografierii


Spirite la... Casa de Cultură?!


Îmi continui căutarea şi descopăr de această dată un alt site, http://www.spiritus.ro/SPIRITISM/aparitii_spiritiste.htm, unde sunt o sumedenie de astfel de poze şi o altă explicaţie a acestui fenomen. Acest site povesteşte despre o altă teorie şi anume „teoria spiritistă”. Teoria aceasta intră în domeniul paranormalului, însă este cât se poate de ştiinţifică şi naturală.


De reţinut de către cititor este că a fi ştiinţific nu însemnă neapărat a fi material.

Mare parte din fizica modernă nu este deloc materialistă, ci menţionează energia ca principal constituent al universului. Lumea spiritelor este la fel de naturală ca şi cea a oamenilor. În fotografii apar aurele energetice ale spiritelor, similare cu aurele umane. La spirite, aura are o formă de obicei sferică, aşa cum o vedem în poze.


Conform acestui site, aceste sfere de lumină cum le-am numit eu, sau spirite conform sursei, se găsesc de obicei în locuri pure din punct de vedere energetic şi anume: păduri, cursuri de apă sau alte arii naturale, în preajma unor persoane cu calităţi de medium având un biocâmp puternic şi curat energetic sau în aglomerările de oameni. Le place compania oamenilor bine intenţionaţi, totodată fugind de locurile rău famate, unde predomină energiile malefice, inferioare cum ar fi şi unele case bântuite. Se pare că acest fenomen a devenit de importanţă publică abia începând cu anul 2002, se pare că nu sunt singurul care a observat acest fenomen. Şi mai interesant este faptul că aceste poze, care surprind sferele de lumină, sunt foarte asemănătoare între ele (ca formă), iar teoria cu bliţul aparatului foto nu este neapărat corectă (sau, cel puţin, poate fi pusă sub semnul întrebării), atâta vreme cât pentru realizarea unor astfel de fotografii nu s-a folosit neapărat... bliţul!


Casa de Cultură, construită prin dărâmarea unei biserici!


Poate unii dintre Dvs, mai în vârstă, îşi aduc aminte că pe amplasamentul actualei construcţii, încă nefinalizate, era o bisericuţă. E vorba de o biserică evanghelică lutherană. Conform Wikipedia, la Turda a existat în sec. 17-20 o (relativ) mică comunitate germană, care a construit o Biserică Evanghelică-Lutherană de Confesiune Augustană (n.a. conform unei cărţi publicate de Dana Deac), dărâmată, din păcate, de comunişti (cu acceptul Sinodului Lutheran din Sibiu) în anul 1986 (pe motiv că dispăruseră credincioşii lutherani din oraş), spre a face loc unei Case de Cultură, rămasă până azi neterminată, o ruină în inima urbei.


Există o legătură între apariţia acestor spirite care bântuie prin ruinele Casei de Cultură neterminată de ani de zile şi existenţa bisericuţei evanghelice înainte de 1986? Deocamdată, nimeni nu poate da un răspuns exact, până când fenomenul descoperit de noi nu va fi studiat. Dacă va fi studiat...


Însă, vârstnicii din oraş povestesc că neterminarea construcţiei care trebuia să fie o Casă de Cultură este ca un blestem care s-a abătut asupra celor care au crezut că pot realiza ceva pe amplasamentul unei biserici dărâmate.

(Articol publicat în săptămânalul Ziarul AS nr. 11 din 17 august 2009)

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate