marian morar
m install
nello construct

Gest incredibil al unor turdeni: și-au ”plombat” singuri strada! Propunerea TurdaNews: Pactul pentru Turda! Tu ce spui?!

zamblau eugen

Mai mulți locuitori de pe strada Alexandru Ioan Cuza din Turda s-au organizat azi și și-au ”plombat” singuri gropile din stradă, după ce de ani de zile au atras atenția asupra dezastrului de pe strada lor. Este vorba de porțiunea de stradă cu acces spre târgul de animale, de la intersecția cu străzile Basarabiei și Tunel. 

Până acolo, strada Alexandru Ioan Cuza a fost asfaltată. TurdaNews a scris despre situația străzii care are o porțiune asfaltată și alta dezastru, nu cu mult timp în urmă.

Citește și: 

Lucrul bine făcut, dar pe jumătate!

”Am tot mers la Primărie, să le spunem că strada este dezastru. Dacă se organizau un pic, doar din taxa de la târg puteau să facă unele lucrări, ca să finalizeze treaba. Pe stradă erau niște gropi extrem de mari, aproape că nu se mai putea circula. Ne-au trimis ceva material și l-au descărcat la capăt. După ce am văzut că tot nu mai vin să facă ceva, ne-am apucat noi, cu un jeep și o remorcă, să cărăm materialul respectiv și să-l punem în gropi. Nu știu cât va ține, că nu are cum să țină prea mult. Dar măcar e ceva…”, ne-au spus locuitorii ieșiți la lucru.

Ei reproșează administrației locale că nu s-au făcut lucrări pe această stradă de foarte mult timp, deși este o stradă cu acces spre târgul de animale, fiind circulată mai ales în zilele de târg.

Ba mai mult, unii spun că există și pensiuni (locuri de cazare) în zonă și că turiștii fac mențiuni negative, pe siteurile de specialitate, reproșând tocmai faptul că drumul este ”praf”. ”Păi vrem să fim oraș turistic, fără să rezolvăm problema străzilor?! Nu se poate! ne facem de rușine!”, a comentat un alt locuitor al străzii.

În urmă cu ceva ani, s-a vehiculat ideea asfaltării integrale a străzii Alexandru Ioan Cuza, care apoi să facă legătura, la ieșirea din Turda Nouă, cu drumul european, fiind astfel o rută ocolitoare pentru traseul existent, care are mai multe treceri pentru pietoni și un semafor, în zona parcului din Turda Nouă. Însă, proiectul nu a mai fost continuat.

TurdaNews propune Pactul pentru Turda!

Din păcate, problema străzii Alexandru Ioan Cuza nu este singulară! Mai multe zone ale Turzii au probleme similare, iar podul de la intrarea dinspre Alba Iulia este într-o situație jalnică, lăsând impresia că este posibilă o dezmembrare a sa în orice moment, mai ales că se circulă și cu camioane și TIR-uri de tonaj mai mare.

Pentru cine nu a văzut situația podului, în prezent, o simplă fotografie este edificatoare în acest sens. Este dezastru și este un adevărat pericol public!

Reprezentanții administrației locale spun că s-a lucrat și se lucrează la străzi, însă nu se pot executa lucrări în toate zonele, concomitent, iar pe de altă parte este și o problemă de buget, nefiind bani suficienți pentru a reabilita toate zonele din municipiu, cu atât mai mult cu cât a fost necesară și intervenția de consolidare a podului din zona sensului giratoriu, lucrare care a costat circa 5 milioane de lei. În plus, pentru rezolvarea anumitor zone, administrația locală a contractat un împrumut, dar banii sunt pe terminate, iar soluții imediate nu par a se întrevede, cu atât mai mult cu cât bugetul local nu poate suporta investiții masive de acest gen.

În aceste condiții, TurdaNews propune semnarea unui acord politic, între reprezentanții tuturor formațiunilor politice care au reprezentanți în Parlamentul României (parlamentarii care reprezintă zona sunt invitați și ei să semneze un astfel de document), care să fie contrasemnat și documentat suplimentar de reprezentanții administrației locale, cu scopul inițierii unui demers comun, prin care să se atragă atenția asupra situației delicate a municipiului Turda, în ceea ce privește infrastructura stradală. Acest acord ar putea fi semnat și de reprezentanții partidelor care nu dețin în acest moment reprezentanți în Parlamentul României, dar care consideră că un astfel de demers poate fi o soluție, dar și un semnal clar că dincolo de animozitățile de ordin politic, Turda are o clasă politică responsabilă, care își poate uni forțele pentru inițierea și finalizarea unui astfel de demers.

Acest document ar putea fi completat, în cazul în care este nevoie, cu semnăturile turdenilor, în cazul în care se consideră că este nevoie. Sau am putea iniția un site online, dedicat acestei acțiuni, unde oricine ar putea avea acces la opiniile turdenilor și la necesitatea finanțării pentru rezolvarea problemei infrastructurii stradale (turdenii au inițiat și o petiție online, în care solicitau asfaltarea străzilor, nu cu mult timp în urmă!).

Argumente:

– un demers de acest gen ar putea fi unic la nivel național și ar putea atrage atenția, indiferent de coloratura Guvernului (de aceea se pornește de la ideea semnării acestul Pact pentru Turda de către toate formațiunile politice)

– Turda este o localitate într-o dezvoltare turistică evidentă (Salina Turda a depășit în acest an 500.000 de turisti, capacitățile de cazare oficiale s-au înmulțit în ultimii ani de circa 4-5 ori!), iar nevoia unei infrastructuri stradale este mai mult decât necesară

– Turda reprezintă o zonă de acces turistic spre Munții Apuseni, având o importanță regională evidentă

– Turda este un nod rutier important, unde se întâlnesc două drumuri europene, iar poziționarea sa a atras construirea a două depozite ale unor lanțuri de supermarketuri (Penny/Billa și Kaufland)

– alocarea unor sume de bani de la nivel central, în baza unui proiect și a unor necesități evidente, ar putea permite administrației locale să-și focalizeze investițiile spre alte tipuri de lucrări, care să permită dezvoltarea orașului, având la bază tendințele actuale (chiar dacă este vorba despre o finanțare multianuală, dar concretă)

Pactul pentru Turda ar putea fi începutul…

Pe lângă demersul comun, care ar însemna un puternic semnal pornit dintr-o comunitate din Ardeal, s-ar putea demara întocmirea unor proiecte cu finanțare europeană, care să vizeze tocmai rezolvarea acestei probleme, întrucât în prezent s-au dat publicității axele de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar de acolo se observă că ar putea exista condiții de finanțare europeană, nu numai în ceea ce privește infrastructura, dar și în privința dezvoltării turistice (chiar la nivel regional, printr-un proiect comun al mai multor administrații locale!) sau a rezolvării problemelor de mediu (mai ales în zona urbană). Oricum, cele două direcții (semnarea Pactului pentru Turda și creionarea unor proiecte cu finanțare europeană) se pot îmbina, obiectivul final fiind dezzvoltarea localității, în beneficiul cetățenilor.

Exprimați-vă opinia și arătați că vă pasă!

Reprezentanții partidelor politice pot posta comentarii la acest articol (comentarii în secțiunea de site sau în zona rezervată cu logarea pe Facebook), în care să-și exprime acordul sau dezacordul pentru un astfel de demers.

De asemenea, cititorii publicației și cetățenii urbei sunt îndemnați să comenteze pe marginea necesității rezolvării problemei de infrastructură stradală, obligând partidele politice să fie responsabile și să dea dovadă de interes pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, chiar cu semnarea unui acord care să cuprindă un spectru cât mai larg al zonei politice, care să devină conștientă că dincolo de disensiunile de ordin politic, pe care le acceptăm ca fiind firești unei societăți democratice, există un subiect comun și arzător, care necesită o abordare pragmatică, unitară, care să spargă bariera rumorilor din societatea românească.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2