fbpx

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

În ultimele zile, casele de amanet din Turda nu mai au bani! Asta chiar dacă pragul le este trecut de clienţi disperaţi care vin să-şi dea aurul (sau ce mai au), la un preţ mult subevaluat.

Pentru mulţi turdeni, casele de amanet au rămas ultima speranţă pentru a obţine nişte bani în situaţia de criză economică prezentă. Asta pentru că băncile nu mai dau credite, de împrumuturi de la cunoscuţi nici nu poate fi vorba (că nu au), iar salariile au devenit fie incerte, fie în unele cazuri se încasează cu întârziere. Şi atunci, casele de amanet erau soluţia pentru a obţine nişte bani până la salar, până trimite vreo rudă aflată la lucru în străinătate sau... pentru totdeauna.

 

 

Asta chiar dacă persoana care îşi amanetează aurul nu prea iese deloc în câştig, marele câştig fiind al casei de amanet. Bunăoară, pentru un obiect de aur (lanţ, inel, verighetă, brăţară etc), casele de amanet îţi oferă cam 30-35 de lei/gram. Mult mai puţin decât preţul "oficial", care se ridică la 85-90 de lei/gram. Cu alte cuvinte, preţul real este mult subevaluat. Normal, într-un fel, de vreme ce în faţa tejghelei de la casa de amanet se prezintă oameni disperaţi să obţină ceva bani,în orice condiţii. Pe lângă asta, se mai percepe un comision de vreo 13-16% pe lună. Adică, dacă preţul stabilit pentru un lanţ de aur, la 35 de lei gramul, este 750 de lei, clientul care şi-a amanetat obiectul primeşte doar vreo 650 de lei. Iar peste o lună de zile trebuie să ducă înapoi 750 de lei. Sau să-şi plătească comisionul, pentru încă o lună, de circa 100 de lei, pentru ca obiectul să nu-i fie vândut.

 

Casele de amanet, locuri de făcut bani!

 

Evident, nu trebuie să fi matematician foarte bun ca să-ţi dai seama că acest gen de afacere este deosebit de avantajoasă pentru proprietarii caselor de amanet. Care profită de disperarea oamenilor în căutare de bani. Astfel, pe lângă câştigul iniţial din subevaluarea obiectelor de aur, propriatarii caselor de amanet mai câştigă şi din comisionul lunar sau din eventuala valorificare ulterioară a bunului amanetat, în cazul în care nu mai ai banii necesari pentru a-l "recupera". Pentru că bunurile care nu au fost răscumpărate în termenul stabilit, plus un termen de graţie de circa 10 zile, pot fi vândute ulterior, tot la casa de amanet. Astfel, pentru cei interesaţi, se deschide un alt gen de oportunitate: obiecte din aur la preţul de circa 60 de lei/gram! Lesne pentru cumpărător, dar proprietarul casei de amanet oricum câştigă şi aşa!

 

Cu toate acestea, mai multe case de amanet de pe raza municipiului Turda nu mai pot beneficia de oportunitatea creată de disperarea oamenilor aflaţi în căutare de bani. Asta pentru că şi la casele de amanet este criză de bani! "Am vrut să-mi dau lănţişorul la amanet. L-am mai dat şi altă dată, apoi l-am scos după două luni jumate. Până trimite soţul ceva bani, că nu mai am deloc. Dar n-au avut bani să-mi deie. Nici aici la Materna, nici în centru. Nici ăştia nu mai au bani, Doamne iartă-mă?!", zice o femeie între două vârste, cu privirea disperată... Şi are dreptate: dacă nici casele de amanet nu mai au bani să profite de disperarea oamenilor, atunci chiar că e criză!

 

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate