fbpx

cristian lungu pmp

Banner NEMEȘ 29iulie

118726071 10164449994960727 6019019368562400079 n

Scrie un comentariu

2020 05 22 Poza Cozmin Sasa Turda News

Domnule Sașa, vă văd extrem de revoltat pe subiectul începerii școlii. Care este motivul?

Păi dumneavoastră vi se pare normală situația în care ne aflăm acum? Peste o lună ar trebui să înceapă un nou an școlar, iar noi nu știm încă sub ce formă se va întâmpla asta: vor merge copiii în clase, vom continua online? Noi nu suntem pregătiți nici pentru o variantă, nici pentru cealaltă – nu mă refer doar la familia mea, ci la sistem în ansamblu. Lipsa luării unei decizii în combinație cu decidenți care nu au viziune și nici interes este varianta perfectă pentru a omorî cu totul sistemul educațional românesc. Și au am copii la școală mă confrunt cu aceleași incertitudini. În plus, sunt foarte mulți părinți care trebuie să găsească o soluție pentru a lăsa pe cineva acasă cu copiii cât timp sunt ei la serviciu. Noi avem noroc – mama Laurei (soția mea) poate să vină la noi să stea cu cei mici, dar ce fac familiile care nu au pe nimeni aproape?

De ce spuneți că nu suntem pregătiți pentru nicio variantă?

Uitați-vă numai la declarațiile din ultima săptămână. Ba ni se spune că vor începe cursurile ca de obicei, apoi ni se spune că vom ști sigur după 15 august, apoi auzim că vor începe online doar cei care nu sunt în zone de risc, apoi că să alterneze - jumătate să meargă în clase, jumătate acasă online. Nu este în regulă ca într-un interval atât de scurt, să apară în spațiul public atâtea informații contradictorii: Iohannis spune într-un fel, Orban spune în alt fel, și tot așa. Oricum, ministru al educației a ca și când nu am avea deloc.

Se vede cu ochiul liber că nu suntem pregătiți pentru nicio variantă: dacă e să meargă copiii la școală, ar fi trebuit începute deja demersuri pentru achiziționare de soluții dezinfectante, măști, recipiente – și contracte! - pentru colectarea deșeurilor contaminate (mai ales a măștilor folosite), spațiile să fie deja dezinfectate și așa mai departe. Concret, cel puțin în școlile din Câmpia Turzii, nu se întâmplă nimic din toate acestea.

Dacă e să înceapă școala online – iarăși nu suntem pregătiți. O vară întreagă a fost la dispoziție pentru organizare: pentru cursuri de utilizare a dispozitivelor electronice pentru cadrele didactice care au întâmpinat dificultăți, pentru achiziție de tablete și laptopuri conectate la internet pentru copiii care nu au posibilități, și pot continua. Însă nici până la ora actuală nu s-au făcut anchete pentru identificarea nevoilor reale.

Aici e o întreagă poveste: situația de criză generată de pandemie a scos la suprafață problemele sistemice foarte grave pe care le avem: nu e vorba doar de sistemul de învățământ. Gândiți-vă că noi nu avem servicii sociale de calitate, care să fie axate pe prevenție și nu pe inventarierea ajutoarelor sociale. Nu este deloc în regulă ca la nivel de primărie să nu știi exact câte persoane sunt în situație de risc de excluziune socială – repet, e diferență față de beneficiarii de ajutoare de la stat. Dacă am fi avut un departament performant de asistență socială, s-ar fi putut interveni la timp pentru limitarea cazurilor în care copiii nu au avut acces la școala online. Plus că s-ar fi putut face deja achizițiile de echipamente necesare, fără a mai aștepta tot felul de situații din partea inspectoratului școlar sau a mai știu eu cui.

Oricum, consider că trebuie să facem oricum pasul spre facilitarea accesului la noile tehnologii al celor care sunt implicați în actul educațional. Dar noi suntem învățați să mișcăm lucrurile din loc doar sub presiune. Și acum există o presiune, numai că nu toți o sesizează: tehnologizarea și digitalizarea sunt cerințe sine qua non ale sec. XXI, iar dacă rămânem în urmă, foarte greu mai recuperăm diferențele!

banner PSD Campia Turzii

Banner Tureni

Banner Ceanu Mare

Banner Sandulesti

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate