fbpx

cristian lungu pmp

Banner NEMEȘ 29iulie

118726071 10164449994960727 6019019368562400079 n

Scrie un comentariu

101718257 3255791414452638 8258445777689378816 n

Lumea se află la un nou start după pandemia de COVID-19. Vedem cu toţii că există mutaţii esenţiale în economiile lumii şi ţări pe care până mai ieri le consideram cu secole înaintea noastră, au făcut şi ele paşi în spate în această perioadă. Multe firme şi oameni de afaceri de succes au capotat. La această oră nimeni nu ştie exact spre ce ce se îndreaptă economia mondială a generaţiei următoare.

Acum are loc o reaşezare globală focusată în această perioadă mai ales pe economie. De aceea vă propun să lăsăm politica la o parte şi să încercăm toate forţele care doresc bunăstarea oraşului Câmpia Turzii să gândim şi să aplicăm o strategie pentru susţinerea economiei, a actualilor oameni de afaceri şi a celor care se gândesc să înceapă noi afaceri.

PIB-urile naționale sunt în cădere şi întregul model postindustrial, bazat pe marketing și servicii cu valoare adăugată mare, este în pericol să se schimbe. Frânarea exporturilor şi a unor servicii în perioada aceasta, închiderea sau reducerea unor unităţi economice frânează nu doar economia municipiului. Dacă nu vor fi luate măsuri inteligente, sectorul productive poate cădea la pământ şi odată cu el întreg oraşul.

Propun întregului Consiliului Local şi Dv, Domnule Primar Dorin Lojigan, cu toată amiciţia pe care v-o port, să depăşim interesele de partid şi să acţionăm împreună pentru binele oraşului. Pentru că dacă lucrurile nu vor merge bine, nu doar că va cădea componenţa partinică a actualului Consiliu Local, sau, poate, va cădea actualul Primar. Dacă lucrurile nu merg în direcţia bună acum, riscăm ca întreg oraşul să aibă mult de suferit şi fiecare familie în parte, pe termen lung. Ştim cu toţii că o dezvoltare armonioasă a unei localităţi depinde de banii pe care îi are la buget pentru a putea construi, repara, investi, pentru a putea aduce îmbunătăţiri de tot felul. Dacă nu vor exista bani la buget, nimeni nu poate face nimic şi toată lumea va avea de suferit.

Câmpia Turzii, în opinia mea, are la această oră 2 puncte importante pe care ne putem baza:

1. faptul că în localitate există o producţie agricolă (uneori satisfăcând doar nevoile familiei, dar şi asta e foarte important,!). Zona noastră are un potential agricol uriaş şi la această oră lumea pare să se îndrepte spre asigurarea nevoilor de bază (cu mijloace nepoluante);
2. faptul că ne vom putea baza pe contribuţia la bugetul local a angajaţilor Bazei 71 Aeriene.

Ştim cu toţii că o bună parte din bugetul oraşului vine dinspre partea mediului de afaceri şi că nu există decât câteva afaceri care în această perioadă au funcţionat normal sau cu plusuri (unităţile alimentare sau farmaciile, de exemplu) în Câmpia Turzii. Multe afaceri şi-au închis total sau partial activitatea. S-au generat şomeri pe piaţa muncii.

Aşa că una din măsurile pe care v-o propun, este să acordaţi prin hotărâri de Consiliu Local facilități în ceea ce privește plata impozitului pe clădiri şi terenuri pentru a sprijinii operatorii economici ce activează pe raza municipiului, a căror activitate curentă este grav afectată datorită măsurilor obligatorii dispuse la nivel naţional în contextul combaterii epidemiei. Dacă consideraţi puteţi aproba aceste facilităţi fie doar pe primele 6 luni ale anului, când operatorii economici au suferit financiar, fie pe tot anul 2020, pe 5 luni sau pe 3 luni. Decât să pierdeţi definitive contribuali la buget din mediul privat, operatorii find nevoiţi să închidă afacerile, mai bine să avem încasări ceva mai mici o perioadă. Sunt absolut sigur că orice ajutor de acest gen va prinde bine nu doar mediului de afaceri, ci întregii comunităţi. Să ceri în vreme de pandemie, când activitatea economică a încetat sau a fost extrem de restrânsă, ca operatorii economici să plătească taxele şi impozitele integral, când ei nu ştiu cum să facă să poată plăti salariaţii şi furnizorii, nu mi se pare correct! Puteţi gândi şi dispune ca aceste facilităţi să fie acordate doar operatorilor economici care dovedesc că au fost puternic afectaţi în activitatea lor, desigur.

De asemenea, aţi putea decide amânarea plății impozitului pe clădiri, pentru o altă dată decât 30.06.2020, poate 30.11.2020 şi/sau posibilitatea de a opta pentru eșalonarea plății impozitului pe clădiri până în anul 2021.

Să nu uităm că toți operatorii economici cu activitate în domeniile: activităţi de cazare, restante, cafenele, cofetării, cabinete medicale dentare, cabinet de tehnică dentară, frizerii şi coafuri, și-au sistat activitatea conform legii, pentru lunile martie, aprilie și mai, neavând aproape deloc profit. Să nu uităm că nu toți au avut posibilitatea de a implementa prestarea de alte servicii, cum e de exemplu livrarea la domiciliu, pentru a putea continua în această perioadă activitatea sub o altă formă. Din zero profit să obligi pe cineva să plătească integral plata impozitelor, ştiind că operatorii economici au de plătit şi şomajul personalului, nu este un lucru corect. Dacă vrem ca aceste unităţi economice să se poată reface şi să nu capoteze de tot dând, prin închidere, pe piaţa muncii şomeri (care vor trebui apoi plătiţi tot din banii bugetului local!) trebuie să îi ajutăm acum! Chiar dacă în perioada aceasta aceşti operatori economici îşi reiau activitatea, veniturile nu vor echivala cu recuperarea cifrei de afaceri și a profitului pierdut în prima jumătate a anului 2020, iar pierderile suferite din pricina pandemiei, în anul 2020, se vor resimți şi în anul sau anii următori.

O altă propunere pe care o fac îi vizează pe noii antreprenori. Sunt mulţi care acum vor să deschidă o afacere. Se orientează de noile cereri de piaţă şi consideră că este un moment bun. Sunt sigur însă că se gandesc de mai multe ori dacă să o facă sau nu datorită faptului că trebuie să stea la rând la multe ghişee. Propunerea mea este, Domnule Primar, să reorganizaţi activitatea Primăriei în aşa fel încât noii antreprenori să poată rezolva partea cu “hârtiile” la un ghişeu, maxim 2.

În speranţa că propunerile mele vor găsi un ecou favorabil în rândul factorilor decizionali ai oraşului, urez tuturor să depăşim cu bine perioada grea generată de pandemie şi să punem toţi umărul, indifferent de formaţiunea politică din care face parte, pentru binele comunităţii. Acum, mai mult ca oricând! Eu personal îmi arăt disponibilitatea de a ajuta cu tot ce pot! Dumnezeu să ne ajute.

Avram Gal, cetăţean al oraşului
Preşedinte ALDE Câmpia Turzii

banner PSD Campia Turzii

Banner Tureni

Banner Ceanu Mare

Banner Sandulesti

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate