m install
petlinii
nello construct

Cum încearcă T9 să-i prostească pe turdeni: prin OMISIUNE! Nu le spun ce-i legal și ce nu!

floris

Cei de la T9/USR au găsit un nou subiect de fraierit votanții proprii. Subiectul face referire la o solicitare de cumpărare a terenului (45 mp) de sub o construcție realizată pe un teren concesionat de firma deținută de soția primarului Cristian Matei.

Subiectul este unul simplist, iar pentru cei neavizați reprezintă un NOU CAZ DE CORUPȚIE evidentă! 

”D-le Liviu Alexa, președinte PSD Cluj,
Pe 30 sep 2019 consilierii PSD Turda intenționează să vândă (fără licitație publică!!) firmei deținute de familia primarului Matei un spațiu de 45 mp în principala zona comercială a Turzii contra sumei de 7.300 lei + TVA.

45 metri pătrați în centrul comercial al Turzii pentru 2.000 euro, domnule Alexa! …Frumos, în rate, eșalonat pe 6 luni, ca să nu-i fie greu primarului să plătească….

Domnule Alexa, vedeți de ce nu votează oamenii cu PSD?
Cristian Matei a condus firma Dona Credo SRL ani de zile fără să plătească nici un leu statului român, tot timpul a avut firma pe pierdere, deși a avut încasări de sute de mii de euro din „consultanță pe proiecte europene” și „chiriile spațiilor deținute”. Consultanță și chirii de sute de mii de euro, fără impozit pe profit, fără taxe la stat.
Iar acum, cireașa de pe tort, cumpără fără licitație spații în centrul Turzii la preț de nimic.

Domnule Alexa, ziceți că sunteți bărbat și că „nu țineți lucrurile cu penseta” (una din expresiile dvs favorite). Dacă este așa, veniți la Turda pe 30 sep 2019 să asistați la ședința Consiliului Local. Sau spuneți-ne aici, pe net, să citească toata Turda ce credeți despre vânzările astea fără licitație.

PS: înainte de Crăciun, fiul primarului a cumpărat un teren de 675 mp, lângă Salină, tot fără licitație publică și tot în rate”, au comentat cei de la Asociația T9, condusă de Andrei Suciu, candidatul USR la funcția de primar la alegerile din 2020, care a fost dovedit că a tăinuit informaâii despre jaful penal care a avut loc la Zoo Turda (unde s-au plătit lucrări neexecutate, în valoare de milioane de lei).

În mod surprinzător, Liviu Alexa a intervenit și le-a dat răspunsul chiar pe pagina lor de Facebook, amintindu-le și de faptul că în 2015 s-au întâlnit cu el și că le-a atras atenția să nu rămână doar la ”stadiul de povești care vă pot transforma în lătrăi”, lucru care pare să se fi produs între timp. Liviu Alexa le-a explicat și ceea ce au omis ei: legislația! Adică, dacă ORICE persoană are dreptul de a cumpăra terenul de sub o construcție realizată în urma unei concesiuni, de ce soția primarului Cristian matei ar trebui să fie discriminată și să nu poată face așa ceva?!

Replica lui Liviu Alexa merită citită!

”Cand m-ati cautat in 2015, in formula de atunci in care era si Bogdan Bulgaria, in fine, si altii, v-am spus un lucru important: va sustin, vin alaturi de voi, dar sa dovediti si voi ca va tineti de treaba, ca nu ramaneti doar la stadiul de povesti care va pot transforma in latrai. V-am cerut sa va organizati, sa strangeti sustinatori, sa chemati alaturi si alti oameni de afaceri, sa propuneti proiecte. N-ati facut-o. Pe atunci, dusmanul de clasa era Stefanie, pe Cristi Matei il considerati la acea vreme un fraier fara sanse.
Si eu l-am crezut, marturisesc acum, la inceputuri, pe Cristi Matei un fraier, primo pentru ca nu credeam ca poate face ceva dupa raptul lui Stefanie intr-o Turda negricioasa si saracita, doi, pentru ca ma gandeam ca primaria e o palarie prea mare pentru el.
Trei ani mai tarziu, Matei este cel mai performant primar al judetului Cluj, a facut in 3 ani, cat a dormit Stefanie intr-un secol, a luat vagoane de fonduri, i-a disperat pe toti cu insistenta cu care a depus si castigat proiecte. Ultima lovitura e ca a luat o suma imensa din FDI – 35 de milioane de lei!!! – pentru reabilitarea si repararea drumurilor din municipiu. Frate, asta e grea, jucati-o voi pe asta! Adica e rau ca Turda va sclipi, ca va avea drumuri moderne? Sau tema e ca trebuie sa aveti o unica idee – Matei e prost, e hot, e slab? Fiindca daca e asa, nu putem purta discutii.

Revenind la transparenta, mi-ar fi placut ca si voi sa fiti mai transparenti cand mi-ati pomenit numele si ati crezut ca ma inghesuiti prezentandu-mi aceasta “problema”.
Mi-am facut si eu temele, si culmea, fara sa il sun pe Cristi Matei, desi puteam sa o fac, ca sa ii cer sa se explice. 

Suprafața de 45 mp de care voi vorbiti este terenul pe care s-a edificat construcția de langa intrarea la pavilionul Credo înainte de anul 2008 si unde a funcționat mai multi ani o cafenea! 
ATENTIE! Legea da dreptul proprietarului construcției sa cumpere terenul de sub clădire fara licitație! De ce? Fiindca discutam de o CONCESIUNE, setata cu multi, multi ani inainte ca Matei sa fie primar sau ceva important. Prețul este de asemenea reglementat prin lege! 

Nevasta lui Matei e asociat unic la societatea la care faceti referire din 1994! Adica… 25 de ani. Dumnezeu sa ma ierte, dar mi se pare ca exagerati rau de tot! 

Dacă nu sunteti in tema cu vânzarea concesiunilor, va pun eu la dispoziție detalii din lege.  

Daca se va cumpara sau nu terenul depinde de CL! Spatiul respectiv este cu concesiunea plătită pe toata perioada! Fiul lui Matei de asemenea a cumpărat terenul de sub casa si curtea imobilului achiziționat anterior! Oricine are acest drept care deține in proprietate asa ceva! 

Inca ceva: pe aceeasi ordine de zi, mai e o persoana in aceeasi situatie si care este propus la cumparare intr-o speta similara cu cea reclamata de voi. Oare sa ii interzicem si cetateanului respectiv sa beneficieze de lege? Hai, no, e o abordare isteric-userista!
Totusi, va recomand sa urmariti cu atentie si ingrijorare desfasurarea intregului proces si, dupa ce consultati un avocat, sa depuneti plangere la DNA, mama lui DNA, DIICOT sau unde vreti daca credeti ca s-au intamplat fapte de coruptie. 
Inca ceva (2): E ultima oara cand raspund la asemenea interpelari feisbuciste, am facut-o in semn de respect pentru voi. Insa nu sunt avocatul lui Cristi Matei, sunt partenerul sau in PSD si ii respect munca”, le-a comentat Liviu Alexa, proaspătul președinte interimar al PSD Cluj, celor de la T9.

Dincolo de ”prosteală pe față” și ”îndobitocire”, să analizăm obiectiv!

Cu alte cuvinte, Alexa i-a acuzat de ”abordare isteric-useristă” a subiectului, în condițiile în care le-a explicat că solicitarea este una firească, legală și că așa se procedează oriunde altundeva, fie că e vorba de Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Sibiu, Brașov etc.

Proiectul de hotărâre poate fi citit, integral, aici: http://primariaturda.ro/uploads/OZ/23,09,2019/ph%205.3.pdf

În 23.11.2008, prin HCL 229 (poți citi hotărârea integral, dând click AICI), Consiliul Local de la acea vreme, stabilea următoarele:

Art. 1. Se aproba vanzarea terenurilor aflate in domeniul privat al municipiului Turda, concesionate si asupra carora sunt edificate constructii de catre concesionari.

Art. 2. Vanzarea se va face cu respectarea dreptului de preemtiune al concesionarului, individual pentru fiecare si in baza raportului de evaluare, insusit de consiliul local.”

Hotărârea a fost aprobată cu votul TUTUROR consilierilor locali (20) prezenți la ședință, indiferent din ce formațiune politică făceau parte!

Cu alte cuvinte, ORICE persoană care avea un contract de concesionare pentru un teren, pe care a edificat o construcție, ARE DREPTUL de a cumpăra acel teren, în momentul încheierii concesiunii sau după ce a achitat integral concesiunea, în baza unui raport de evaluare care să fie însușit de către Consiliul Local! În cazul soției primarului Cristian Matei, contractul de concesionare a fost încheiat în anul 2004. Între timp, plata concesiunii a fost achitată integral. Asta înseamnă că acel teren nu mai aduce niciun ban administrației locale (excepție impozitul pe teren, care se aplică în cazul tuturor terenurilor închiriate sau concesionate de către administrația locală, similar cazurilor în care acel teren ar fi privat) și nici nu poate fi utilizat într-iun alt mod, având în vedere că s-a edificat o construcție. Pe cale logică, singura variantă ca administrația locală să mai încaseze ceva bani la bugetul local, implicit la bugetul turdenilor, ar fi vânzarea acelui teren! Pentru că o concesionare (care, repet: a fost plătită integral) poate exista pe durata maximă de 49 de ani.

Această posibilitate a existat și în vechea legislație (care a stat la baza HCL 229/2008) și în noua legislație, respectiv în noul Cod Administrativ (OUG 57/2019), care la articolul 364 alin. 1, menționează că ”în cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a statului sau a unității administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcții, constructorii de bună-credință ai acestora beneficiază de un drept de preempțiune la cumpărarea terenului aferent construcțiilor” și că ”prețul de vânzare se stabilește pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau județean, după caz”.

Nu este prima dată când cei de la T9/USR au o abodare de acest gen, ceea ce înseamnă că duc această politică pentru un electorat pe care-l consideră suficient de îndobitocit încât să le creadă toate bazaconiile.

Cazul Stanca Minea

Concret, ei fac referire la o cumpărare a unui teren de către Stanca Ioana Minea, pe care o denumesc drept ”soție” a consilierului local Ovidiu Micu (ALDE). În realitate, cei doi nu sunt căsătoriți!

Dincolo de acest ”detaliu”, speța face referire la un contract de concesionare pentru acel teren, pe care s-a realizat o construcție în anul 2014 (în ”informarea” lor, cei de la T9 vorbesc de ”închirierea”terenului, ceea ce nu este adevărat!). Conform legii, concesionarul are drept de preempțiune în cazul vânzării acelui teren, la prețul stabilit în urma unei evaluări de specialitate (preț de piață), având în vedere că pe acel teren este realizată o construcție din banii concesionarului. În urma evaluării, a rezultat un preț de peste 30 euro/mp, adică 2.720 de euro sau 12.650 lei, la care se va adăuga și TVA.

”Dragi turdeni, ați înțeles cum se fac afacerile: închiriezi un teren public, construiești ceva pe el, iar apoi soliciți vânzarea fără licitație!”, au reclamat, inexact, cei de la T9.

Cei de la T9 au spus că vor sesiza Agenția Națională de Integritate, pentru ”conflict de interese”. Anunțul a fost făcut fără a studia cazurile de conflict de interese. Însă, ca subiect aruncat în spațiul public, fără o minimă documentare, el poate avea ”priză” la public, chiar dacă nu are un fundament real.

De atunci… NU AU MAI PREZENTAT niciun răspuns din partea ANI, care să le dea dreptate!

Cazul ”fiul primarului”

Subiectul a fost asociat cu o altă decizie a Consiliului Local, care ar fi aprobat vânzarea fără licitație publică a unui teren/curte către fiul și nora primarului (Ionuț și Geanina Matei). Și acesta este un subiect care poate ”prinde” la publicul naiv, căruia i se prezintă o informație trunchiată, fără o explicație prin prisma legislației.

În acel caz, T9 a reclamat faptul că fiul și nora primarului ar fi cumpărat fără licitație un teren/curte. Asta fără a explica că, conform legii, aveau acest drept, fiind vorba de o curte închiriată, asociată de proprietatea deținută asupra unei case. Ori, conform unei legislații existente încă din anul 2008 (HCL 229/2008, aplicabilă și vânzării terenului concesionat de mai sus), cei doi aveau dreptul de cumpărare, fără licitație publică, la prețul stabilit de un evaluator, conform prețului pieței (pe siteul Primăriei se regăsesc numeroase vânzări fără licitație, conform legii: http://primariaturda.ro/?s=vanzarea+fara+licitatie). În cazul în care Consiliul Local i-ar fi refuzat dreptul lui Ionuț Matei (fie că este sau nu fiul primarului), acesta ar fi putut acționa deliberativul local în instanță, solicitând daune pe motiv de… discriminare (o legislație aplicabilă tuturor care se află într-o asemenea situație, mai puțin… lui!)! Ori, în astfel de situații, daunele pot fi considerabile, plătite din banul public!

ATENȚIE: Secțiune doar pentru cei care au o minimă inteligență și își pot folosi logica!

Interpelat fiind de cei de la T9/USR, Liviu Alexa le-a spus: ”va recomand sa urmariti cu atentie si ingrijorare desfasurarea intregului proces si, dupa ce consultati un avocat, sa depuneti plangere la DNA, mama lui DNA, DIICOT sau unde vreti daca credeti ca s-au intamplat fapte de coruptie”. Logic, nu?! Că, altfel, tot ”circul” este doar pentru ”fraierime”, care nu înțelege legea sau nu o cunoaște. Credeți că vor face vreo plângere, în condițiile în care știu că totul este legal și riscă să fie ei cercetați pentru denunț calomnios? Evident că… NU!

Așa au procedat și în alte cazuri similare, în care l-au ”atacat” pe primarul Cristian Matei.

Au spus că acesta și-a pus ginerele director la Compania de Apă, că și-a pus nora directoare la Școala ”Teodor Murășanu” și că ”i-a dat” fiului său, prin vânzare fără licitație publică, un teren-curte. Oricare dintre acuzațiile acestea ar fi fost reale, primarul Cristian Matei risca să fie cercetat penal și să se vălul faptelor penale asupra sa, cu care i-ar fi fost greu să câștige un nou mandat în anul 2020. De ce credeți că adversarii săi politici nu au profitat de acest lucru?! De ce credeți că nu au depus nicio plângere penală, în ceea ce privește aceste acuzații, preferând doar să le lanseze pe Facebook sau la ”colțul străzii”?! Dacă nu v-ați gândit la asta până acum, poate e cazul s-o faceți acum!

Cu siguranță, dacă cei de la T9/USR ar fi știut că primarul Cristian Matei ar fi făcut ceva, ar fi intervenit sau ar fi încălcat legea, favorizându-și familia, făceau o plângere penală în secunda 2 și astfel scăpau de primar!

Dar… nu au făcut-o… Iar asta spune multe! Spune că, de fapt, sunt mai degrabă ”lătrăi” decât oameni care știu ce spun…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: