marian morar
m install
nello construct

Ministrul Agriculturii i-a prezentat deputatului PSD Cristina Burciu situația investițiilor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în județul Cluj

zamblau eugen

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petru Daea, a răspuns interpelării formulate de deputatul PSD Cluj Cristina Burciu,  pe tema efectuării plăților aferente proiectelor Programului Național de Dezvoltare Rurală în județul Cluj.

 

Astfel, ministrul Agriculturii a precizat că în luna mai a.c. AFIR a autorizat la plată proiecte în valoare de 59,09 milioane euro, sumă care a ajuns în conturile beneficiarilor în proporţie de 72%, urmând ca diferenţa să fie virată către aceştia în perioada imediat următoare.

În aceeaşi perioadă, la nivelul Judeţului Cluj, au fost autorizate la plată proiecte în valoare de 966.639,42 euro, din care 814.512,12 euro au fost deja plătiţi către beneficiari, diferenţa urmând a fi achitată în cel mai scurt timp”, a subliniat Daea la întrebarea parlamentarului clujean referitoare la suma totală decontată în luna mai de MADR beneficiarilor proiectelor PNDR.

Referitor la viitoarele investiții ce vor fi realizate prin PNDR, responsabilul agriculturii a afirmat că din alocarea totală de 9,4 mld. euro destinată României prin FEADR, măsurile care vizează investiţiile în mediul rural au o alocare de 5,9 mld. euro.

„Din această sumă, AFIR a încheiat contracte cu beneficiarii pentru 4,5 mld. €, din care, s-au plătit până la acest moment circa 2,5 mld. Euro. Pentru restul sumei contractate, proiectele sunt încă în derulare, urmând ca AFIR să efectueze plăţile în conformitate cu procedurile şi prevederile legale în vigoare, după finalizarea efectivă a investiţiilor. În ceea ce priveşte investiţiile preconizate a fi plătite, acestea privesc în special Măsura 4 „Investiţii în active fizice” – măsuri pentru investiţii în exploataţii le agricole şi pomicole, procesarea produselor agricole şi pomicole, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole şi fizice (irigaţii, infrastructură de acces agricolă şi silvică). De asemenea, o mare parte dintre contractele încheiate vizează proiecte de investiţii în modernizarea infrastructurii de bază (apă uzată, infrastructură rutieră şi infrastructură educaţională, precum şi investiţii asociate cu modernizarea patrimoniului), prin Măsura 7 – „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale”. Totodată, investiţiile în infrastructura agricolă sunt posibile prin accesarea Submăsurii 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020”, a arătat ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește întrebarea deputatului Cristina Burciu despre stadiul lucrărilor pentru infrastructura agricolă și pentru infrastructura rutieră din mediul rural, atât la nivel național, cât și în județul Cluj, Petru Daea a răspuns că pentru actuala perioadă de programare la nivelul AFIR au fost contractate un număr de 343 proiecte destinate infrastructurii agricole, din care: 84 proiecte pentru drumuri agricole, 67 proiecte pentru drumuri forestiere şi 192 proiecte pentru irigaţii.

„Dintre acestea, 14 proiecte au fost finalizate, diferenţa fiind în curs de execuţie, în conformitate cu etapele de implementare din proiectele tehnice. La nivelul judeţului Cluj, sunt în derulare un număr de 7 proiecte pentru drumuri agricole şi 3 proiecte pentru drumuri forestiere. Investiţiile în infrastructura rutieră pot fi accesate prin Submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” din PNDR 2014-2020. Prin această submăsură, la nivel naţional, au fost contractate un număr de 1141 proiecte, din care 506 sunt destinate infrastructurii rutiere. La nivelul Judeţului Cluj, pe submăsura 7.2 sunt în derulare un număr de 35 proiecte. Referitor la stadiul lucrărilor pentru infrastructura agricolă si rutieră, facem precizarea că termenul mediu de execuţie pentru aceste tipuri de proiecte, este între 2-4 ani de la încheierea contractului, iar primele contracte au fost încheiate începând cu anul 2016”, a concluzionat ministrul Agriculturii, în răspunsul remis Cristinei Burciu.

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2