fbpx

 
 
1 Comentariu

horea roman crisan

Gata și cu liceul. Da, știu, cam tardiv. Am tot zis că fac postarea asta, dar m-am pierdut printre eseuri învățate pe de rost și subiecte la mate. Că de, vine bacul.

Această postare e cu dublu rol: câteva concluzii, foarte concise, despre ce a însemnat pentru mine viata de liceu, și câteva sfaturi pentru actualii sau vitorii liceeni.

Viața de liceu e faină.
E perioada aia când majoritatea adolescenților încep să se maturizeze. Fie că e vorba de primele petreceri care țin pana dimineața, sau de schimbările de mentalitate, cerc social sau schimbari drastice de personalitate (și încă multe!). E perioada aia când începi să te vopsești sau razi în cap, că aveai nevoie de o schimbare. Aici apar cam prima dată „ăștia care asculta rock”, „ăștia care se joacă pe calculator”, „ăștia care merg la sală”, ăștia, ăilalți, ceilalți, tot felul de grupulețe formate din liceeni care cauta să înțeleagă cine sunt cu adevărat.

Și totuși…
Nu te mulțumi cu atât. Da, știu, petrecerile sunt fantastice, apartenența la grup e magică și fluturii în stomac o să te tragă tare într-o singură direcție (și, cel mai probabil, o să ajungi să mai și suferi tot din cauza lor).

1. Liceul, singur, nu te formează pentru viață. Tu o faci.

Nu o să reiau întreaga discuție despre sistemul român de învățământ. Știm cu toții, nu e cel mai strălucit. Programa e învechită, și nu cuprinde mai nimic care să creeze un om cât de cât matur. Așa că nu te baza pe ea.
Ia frumos și începe să citești cărți. Orice îți pică în mână la început, dar încearcă să țintești cărți bune. Mie mi-a plăcut tare non ficțiunea. (sfat: cărțile scrise original în engleza, ar trebui citite în engleză) Fă cursuri online, mergi la un sport, bagă-te în forumurile elevilor. Orice care îți poate oferi un set în plus de skill uri și experiențe pentru viață.

Implică-te într-un ONG – e o experiență pe care o doresc oricui, mai ales liceenilor. Pe lângă că simți că ai un scop, dezvolți comunitatea locală, devii un agent activ al schimbării și te pune în situații care te vor forma.

Bonus: o să găsești profesori faini, care o să fie dornici să depășească materia rigidă și-o să te facă să te îndrăgostești de materia lui.

2. Învață să-ți spui opinia

Cât timp o să fii în liceu, e momentul să-ți dezvolți spiritul critic. Spune când ceva nu pare corect, când regulile nu sunt respectate sau realitatea e îndoită pentru interesul unuia sau al altuia. Nu permite nimănui să te calce în picioare, chiar dacă te amenință cu o notă mică (în cazul profesorilor) sau cu un „te prind după școală” (in cazul bătăușilor).

Nu mă înțelege greșit. Nu-ți zic să bați din gură cât e ziua de lungă, să urli în gura mare când nu-ți convine ceva. Ca să fii respectat, trebuie să respecți. Învață să fii asertiv.

a) Cunoaște-ți drepturile ca elev – există o grămadă de documente, care îți oferă multe drepturi, de la statutul elevului, la legea educației, la ordine de ministru. Ca să înțelegi cât e de explicit, există o secțiune care menționează cât de luminoasă trebuie să fie clasa (in lumeni) și cât de tare să bata vântul.

b) Fii civilizat, încearcă să rezolvi problemele în stil diplomat. Înjurăturile și agresivitatea nu-ți vor aduce niciodată ceva bun. Respectă ca să fii respectat.

Pe scurt, acestea sunt 2 dintre sfaturile pe care pot să le dau oricui este sau merge anul acesta la liceu. Ai curaj, have fun, spune-ți opinia într-un mod civilizat.

PS: Mulțumesc doamnei Daniela Incze că ne-a fost alături ultimii doi ani ca diriginta, că ne-a suportat cu bune și cu rele, și că a avut grijă de noi în mare parte din aventura asta care a fost liceul ❤️

Ne auzim după BAC!

Roman-Crișan Horia - președinte TNL Turda

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    maxim · 19:38 05.06.2020
    inscrie-te intr-un partid si nu trebuie multa scoala copile.....ca degeaba faci tu facultati tehnice sau alte facultati bine cotate ...o sa fii prea destept pentru lumea de azi...o sa muncesti si BAIETII DESTEPTI o sa beneficieze de MUNCA TA....nu as fi vrut sa fii dezamagit ca ai terminat un liceu...dar asta este REALITATEA.vezi si tu cine ne conduce...cata scoala au consilierii locali de exemplu?...
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate