fbpx

pmp 1300x300

Scrie un comentariu

davinci democratia

Am experimentat în ultimele săptămâni democrația directă și dați-mi voie să vă spun, nu a fost un demers tocmai plăcut.

S-a inițiat la Turda bugetarea participativă și am înscris ca proiect crearea unui Centru de Tineret, care să coordoneze inițiative de tineret, voluntariat și implicare în comunitate. Partea faină e că am reușit să convingem aproape 2000 de oameni să susțină această inițiativă.

Partea mai puțin faină ascunde realitatea crudă a democrației...

Cei mai mulți oameni sunt pur și simplu "prea ocupați" ca să le pese. Două minute din viața lor de gospodari nu se compară cu zeci de ore în care acești copii faini au bătut străzile orașului. Sunt 2 minute totuși în care au altele de făcut decât să susțină un demers care nu le impune costuri sau obligații.

Alături de cei cărora nu le pasă sunt cei care au spus direct că nu pot înțelege despre ce e vorba. Chiar dacă au acces la toate informațiile necesare, pur și simplu nu pot, după spusele lor.

Mai puțin prietenoși sunt cei care au spus direct că locul tinerilor nu e în comunitate. Locul tinerilor e la sapă și la adunat gunoaie. Oricum cică toți se droghează și toți vor deveni infractori.

Această campanie, deși de succes, a fost un duș cu apă rece. Petrecem prea mult timp pe social media și prin cercuri de oameni faini care nu constituie nici măcar 20% din votanți. Marea masă de votanți, care decid cum se atribuie puterea și resursele, sunt dezinformați, dezinteresați și plini de preconcepții la care nu sunt dispuși să renunțe.

Acești copii au interacționat constant cu această masă. Au fost de prea multe ori ignorați, subestimați și jigniți. Cu atât mai mult merită recunoștința noastră. Reacția lor la adevărata față a democrației a fost una foarte matură, în contrast cu mentalitatea a peste 10000 de adulți cu care au interacționat. Pur și simplu au înțeles că trebuie să se mobilizeze mai mult pentru a reuși, și au reușit.

Sunt tare mândru de voi. Mă bucur. Puși în față cu aceste aspecte, ați rămas fermi și demni. Felicitări pentru tot modul în care contribuiți la o lume mai bună. Sper doar să mai vadă și alte persoane, dincolo de poze cu cupe, medalii și diplome, realitatea crudă pe care o combateți pentru a construi această lume mai bună.

Leonardo MĂRINCEAN - Asociația The Da Vinci System

Nota redacției:

Dacă doriți să contribuiți cu un vot online la proiectul inițiat de tinerii turdeni, respectiv înființarea unui Centru de Tineret la Turda, o mai puteți face până luni, 29 aprilie 2019 (inclusiv), la adresa de mai jos (pentru a vota, este nevoie să vă faceți un cont, toată procedura durând maxim 2 minute):

https://turdadecide.ro/proiecte/centru-pentru-initiative-de-tineret-voluntariat-si-implicare-in-comunitate/

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator