fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

Am reusit sa studiez proiectul de HCL privind taxele si impozitele locale in Campia Turzii pentru anul 2017 si m-am aplecat putin mai atent asupra impozitului pentru cladirile nerezindentiale apartinand persoanelor juridice. De ce ? Pentru ca inca din campania electorala pentru alegerile locale toata lumea si-a dorit reindustrializare, locuri de munca mai multe. Ori pentru asta trebuie sa vii cu masuri stimulatorii pentru mediul de afaceri astfel incat orasul sa devina atractiv pentru investitori.

Ori aici apar surprizele.

Cota de impozit prevazuta de Legea nr.227/2015 poate fi intre 0.2% si 1.3%, in functie cum hotaraste CL.

Cine isi mai aduce aminte parodia de anul trecut cand executivul propunea maxim 1,3% ceilalti s-au opus si cica dupa o “negociere” au cazut de accord la 1,1%. Mare victorie mare, s-au redus impozitele cu 0,2%. Asta in conditiile in care Turda, oras aflat la numai 10 km distanta si cu o nevoie de locuri de munca si mai mare, adopta o cota de impozitare de doar 0,3%. Judecand logic, Campia Turzii nu avea nici o sansa in fata Turzii la investitori. La momentul respectiv un actual consilier local imi explica in particular ca strategia a fost sa ingroape in datorii Mechel si sa-i oblige sa cedeze teren pentru viitorul parc industrial, in schimbul impozitului pe cladiri datortat. Iar ceilalti investitori care deja au cladiri or sa reziste ei, ca au de unde.

Care e surpriza? Actualul executiv, care prin apartenenta politica si prin cea ce afirma zilnic ar trebui sa aplice acele masuri stimulative, propune pastrarea cotei de 1,1%. Intreb si eu care este logica? Vrei investitori dar nu-i stimulezi fiscal cu cea ce iti permite legea. Ba ii mai si ingropi pe cei existenti. Care mai e strategia pentru anul viitor de data asta? Am toate motivele sa cred ca la Turda se va pastra cota de impozitare de 0,3%, deci iar Turda va avea avantaj la investitori.

Toata lumea stie ca o afacere sanatoasa pe termen lung se face cu adaos comercial mic si rulaj mare. Prin analogie, daca vrei sa dezvolti orasul ai nevoie de impozite mici si o baza de impozitare mare. Ori daca faci invers, poate tine un an sau doi dupa care investitia se inchide si se duce unde sunt conditii mai bune. Mai nou zonele rurale au devenit un concurent redutabil la investitii prin facilitatile acordate.

Apropo de ingroparea celor existenti. De multi ani proprietarii de afaceri cu comert atrag atentia ca acea piata este o oaza de evaziune fiscala care ii sugruma pe comerciantii de buna credinta din oras. In afara de acea taxa modica de ocupare a domeniului public, platita la intrarea in targ, bugetul local nu se alege cu nimic. Nici cu impozite pe cladiri, nici cu venituri din TVA, nici cu venituri din impozite pe salarii, etc. Dimpotriva, diminueaza cifra de afaceri a comerciantilor de buna credinta din oras, care astfel au creat locuri de munca platesc taxe si impozite locale, etc. Chiar si in cazul produselor second hand, o sa-mi spuneti ca e piata de vechituri si ca fiecare isi vinde lucrurile din gospodarie de care nu mai are nevoie. Trebuie sa fim considerati redusi mintali daca s-ar da o asemenea explicatie. De unde intr-o gospodarie chiar cu un numar mare de membrii, cum sunt cele a le cetatenilor care vand in piata, poate rezulta zeci si chiar sute de articole de incaltaminte, imbracaminte sau obiecte industriale. E comert in toata regula.

Deci stimati politicieni de la stanga pana la dreapta si de la dreapta pana la stanga, nu va acuz nici de rele intentii nici de incompetenta sau de lipsa de cunostinte despre afaceri. Eu exprim un punct de vedere al unui simplu cetatean cu o mica afacere, punct de vedere impartasit si de clientii mei business cu care vin in contact.

Cand faci politica cu oameni care vin in partid doar pentru ca sa castige ai nostrii si sa ne dea si noua un loc de munca si pe care inca nu l-au primit sau ai consilieri locali care inca mai asteapta locul de munca promis in campania electorala, te poti astepta si la astfel de surprize.

Eu nu sunt afectat direct, nu am cladiri in proprietate pe firma, spatiul in care imi desfasor activitatea este proprietatea unei persoane fizice, in apartament nu desfasor activitati economice, dar voi fi afectat ca cetatean. Daca vreti sa tineti cont de punctul meu de vedere este bine, daca nu iar este bine.

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate