marian morar
m install
nello construct

Susţinerea sportului de masă, o platformă-program pentru pregătirea unei generaţii a competitivităţii

zamblau eugen

Sportul de masă a fost întotdeauna, în România, o modalitate de a educa copiii şi adolescenţii în spiritul valorilor, dar şi de a provoca performanţa. 

Generaţii întregi de tineri români au fost motivaţi şi inspiraţi de minunatele noastre fete din loturile de gimnastică, de echipele de aur din fotbal, handbal, atletism sau judo. Toţi aceşti sportivi au servit drept modele, în nişte timpuri în care modelele adevărate erau foarte greu de găsit. Din păcate, tradiţia s-a frânt undeva în timp, iar acum suntem în situaţia în care nu mai avem acele generaţii de modele. Or, tradiţia nu trebuie niciodată frântă, ci îngrijită şi lăsată să meargă mai departe. Scopul ei e mereu acelaşi: de a crea noi modele, de a pune din nou în lumină importanţa cultivării sănătăţii fizice şi psihice, dar şi de a antrena preformanţa, fie că ea este individuală sau în echipă.

Subliniez, pe această cale, nevoia de a crea şi gestiona un program naţional de educaţie prin sport. Ar fi prima platformă-program de acest tip care vizează, prin grija guvernanţilor, sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, propunându-le din nou competiţia sportivă ca valoare primă socială. Un astfel de proiect nu ar presupune o mare investiţie din partea statului, dar ar putea aduce rezultate uimitoare prin constanţă în aplicarea sa. Ar arătă că înţelegem să ne preocupăm de viitorul României şi înţelegem performanţa la nivelul ei prim, acela al practicării sportului pentru sănătate şi în spiritul competiţiei corecte. Un astfel de proiect ar aduce din nou în discuţie valori precum munca asiduă, efortul, determinarea, sacrificiul făcut în favoarea rezultatelor excepţionale. Pentru că sportul nu se rezumă doar la activitatea fizică în sine: el formează caractere puternice şi oferă noi competenţe de viaţă. Această platformă-program poate fi înţeleasă ca o metodă de educaţie pentru dezvoltarea unui alt stil de viaţă, care valorizează performanţa.

Mai departe, un program naţional de educaţie prin sport şi-ar dovedi efectele nu doar asupra tinerilor vizaţi, ci şi asupra familiilor lor, prin aceea că ar arăta şi părinţilor că învăţarea unor lucruri noi îi poate ghida înspre a schimba viaţa familiei, a obiceiurile nesănătoase sau chiar a felului de a privi succesul social. Acest tip de sesiune de educare prin sport era practicat tradiţional de către marele medic clujean Iuliu Haţieganu, care întreprindea, alături de studenţii sportivi de la clubul Universitatea şi medicii clinicilor clujene, adevărate incursiuni în mediul rural, în care erau promovate activitatea sportivă şi hrana sănătoasă.

Stimaţi colegi,

Trebuie să admitem că stilurile de viaţă promovate în general printre tineri nu pun accentul pe importanţa practicării unui sport. Trebuie să admitem şi că obezitatea a devenit o problemă în rândul copiilor din România. Dar aici vorbim de şi mai mult. Trebuie să admitem că modelele, competitivitatea, efortul şi performanţa sunt tot mai rare în vieţile copiilor noştri. În acest context, cred că cel mai bun lucru pe care putem să-l facem, şi care ţine de noi, este să susţinem promovarea sportului de masă în rândul tinerilor, în România. De ani de zile investim zeci de milioane de euro în săli de sport, baze sportive, şi patinoare. E timpul ca toate acestea să fie şi folosite cu un scop util: acela al formării de caractere!

Aurelia Cristea,

Deputat PSD de Cluj

 

TurdaNews este un portal informativ deschis oricarei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2