fbpx

 
 
1 Comentariu

poluare aries

Un cititor ne-a sesizat faptul că râul Arieș are o culoare ciudată, similară unor evenimente nefericite în care s-a constatat poluarea apei. Am sesizat imediat Garda de Mediu și am solicitat informații despre o posibilă poluare.

 

Cei de la Garda de Mediu tac (am solicitat informații de la Garda de Mediu națională, de la Garda de Mediu Cluj și de la Garda de Mediu Alba), deși le-am transmis material foto cu râul Arieș.

”Oare o fi din nou otrăvit Arieșul fiindcă e alb ca laptele, exact ca și cum era când s-a rupt digul de la Roșia Montana. Așa era doar atunci cu Roșia Montană sau când funcționa Electroceramica și dădea drumul la caolina. Cert e că e primul an de după revoluție în care s-a început să se prindă iar pești pe Aries și ar fi păcat să îl distrugă iar”, ne-a transmis cititorul TurdaNews.

Ultimele poluări, în 2017 și 2018!

În aprilie 2017 s-a înregistrat o poluare de amploare a râului Arieș, după ce iazul de decantare de la Valea Șesii a cedat și râul s-a umplut de steril (sursa: Digi 24). Iazul aparţine companiei Cupru Min Abrud, iar sterilul provine de la mina de cupru Roşia Poieni.

”S-a apeciat că volumul de steril evacuat este de cca. 6.000 mc în cca 3 ore și 40 de minute. De asemenea, s-a constatat că nu există mortalitate piscicolă pe râul Arieș”, preciza la vremea respectivă Ministerul Apelor și Pădurilor (sursa: siteul ministerului).

În iulie 2017 s-a constatat o nouă deversare de steril în râul Arieș, tot în zona Valea Șesii (sursa: Adevărul). La vremea respectivă, Garda de Mediu e negat poluarea!

”Garda de Mediu neagă situația de pe Valea Arieșului și susține că aceste filmări nu sunt realizate la data și în locul specificate (Valea Arieșului, 23 iulie). Așa ceva este inacceptabil!”, au sesizat cei de la Declic (sursa: video Declic).

În septembrie 2018 a avut loc o nouă poluare a râului Arieș. Poluarea a fost sesizată de un pescar, care a precizat că ar fi vorba despre un produs petrochimic.

Citește detalii:

Poluare pe Arieș! Un pescar a sesizat Garda de Mediu!

”Poluare de proportii cu produs petrolier necunoscut, pe raul Aries, in zona Turda si Campia Turzii.

Noi, pescarii care pescuiam de cu dimineata prin zona, am apelat la 112, chemand Garda de Mediu si I.S.U. Cluj-Napoca ca sa vina la fata locului. Au venit dupa 2 ore de la apel, au cercetat zonele afectate cu pete considerabile de produs petrolier, au luat mostre de apa poluata din diferite locatii ale raului poluat si au plecat cu Politia din Campia Turzii, spre Turda, ca sa descopere de unde vine sursa poluarii.”, a precizat la vremea respectivă pescarul.

Reprezentanții Companiei de Apă au transmis presei, în 2017, un comunicat, după ce lumea era îngrijorată că poluarea ar putea afecta calitatea apei de băut.

”Municipiile Turda, Câmpia Turzii și împrejurimile din  arealul de deservire al CAA, NU SUNT ALIMENTATE CU APĂ CAPTATĂ DIN RÂUL ARIEȘ! Locuitorii din Turda și comunele/localitățile din jur – Mihai Viteazu, Cheia, Cornești, Sândulești, Bogata și Copăceni – consumă apă captată din subteran, din puțuri de adâncime iar locuitorii din Câmpia Turzii și localitățile arondate sunt alimentați cu apă potabilă captată din pârâul Hășdate.”, a precizat CAA la acea vreme.

Vezi mai jos video transmis de cititorul nostru:

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate