fbpx

Scrie un comentariu

mercur 01

Subiectul mercurului existent pe amplasamentul fostei Uzine Chimice de la Turda revine în actualitate, după ce președintele Asociației Chimica Turda, Mihai Rotaru, a prezentat datele furnizate de doi cercetători spanioli, care au făcut măsurători privind concentrația de mercur în diverse zone de pe raza localității.

 

Cercetătorii spanioli au arătat că focarul principal este în zona fostei electrolize de la fosta Uzină Chimica Turda, unde există valori de peste 100.000 de nanograme, concentrație de mercur în aer, valori la care în zona respectivă se recomandă accesul cu mască și cu costum de protecție.

La nivelul localității, concentrația medie ar fi în jurul valorii de 40 de nanograme, concentrație de mercur în aer, o concentrație peste valorile normale dintr-o localitate, dar care însă nu pun în pericol imediat populația. Spaniolii au recomandat, totuși, că trebuie luate măsuri în privința focarului principal, aflat în zona fostei Uzine Chimice, pentru a nu se continua generarea de mercur în aer, în special în zilele călduroase. Ca soluție, ei au spus că pământul poluat cu mercur ar trebui excavat și apoi transportat într-un depozit special, astfel reușindu-se și valorificarea terenului fostei Uzine Chimice, din zona industrială a Turzii.

Chiar dacă președintele Asociației Chimica Turda, Mihai Rotaru, a încercat să ”forțeze” interpretarea datelor, transmițând mesaje alarmante că în zona Salinei Turda s-au găsit valori de 100 de nanograme, concentrație de mercur în aer, și că oficialii de acolo ar trebui să informeze turiștii la ce pericol se expun, spaniolii au precizat că nu există niciun pericol la valoarea respectivă și nici nu ar fi necesară ”informarea” turiștilor în acest sens. Conform prof.dr. Pablo Higuerras (University of Castilla-La Mancha- Instituto de Geología Aplicada-IgeA), probleme ar putea apare de la valori peste 200 de nanograme concentrație de mercur în aer și doar la expunere îndelungată.

În această situație s-ar afla o zonă de pe teritoriul Turzii, identificată pe strada Panait Cerna (unde sunt și blocurile de locuințe sociale), unde concentrația de mercur în aer ar depăși 600 de nanograme. Specialiștii spanioli le recomandă celor care locuiesc în zonă să-și facă analize, pentru a depista dacă au o concentrație de mercur anormală în sânge, dar și măsuri care să conducă la diminuarea acestei valori. Totuși, profesorul Higuerras a menționat că, de exemplu, el își desfășoară activitatea într-o școală dintr-un orășel unde a fost o mină de mercur, unde valorile în localitate sunt la circa 70-80 de nanograme, concentrație de mercur în aer, iar în clădirea unde predă este o concentrație de 1000 de nanograme, concentrație de mercur în aer.

Pe de altă parte, specialiștii spanioli au atras atenția că pentru a trage concluzii mai clare, trebuie să existe o monitorizare de specialitate pe o perioadă mai lungă de timp.

Mihai Rotaru a acuzat că autoritățile nu au făcut nimic pentru a controla situația poluării de pe fostul amplasament al Uzinei Chimice Turda, care a fost vândut succesiv, de la Statul Român la un irakian, apoi la un israelian, pentru ca în cele din urmă să fie cumpărat de societatea Napocamin, controlată de controversatul om de afaceri, Ioan Bene, care este fugit în Italia, după ce a fost acuzat de fapte de corupție. Aceeași societate ar exploata și zona terenurilor situate peste calea ferată din Oprișani, în preajma cimitirului vechi, depistându-se unele concentrații de mercur în materialele care se aruncă în gropile rezultate în urma excavațiilor, nefiind exclusă varianta că este dus pământ inclusiv din zona fostei Uzine Chimice.

mercur 02

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator