fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

Un raport de expertiză tehnică judiciară, existent în Dosarul 2833/117/2015, al Tribunalului Cluj, în care Municipiul Turda se judecă cu SC Romabelt Târgu Mureș, aduce noi elemente privind amploarea jafului produs la Zoo Turda, în cadrul lucrărilor care trebuiau să construiască un nou punct de atracție turistică la Turda.

 

În primul rând, iese în evidență faptul că expertul tehnic a menționat despre inexistența unui inventar clar privind lucrările rămase de executat! Probabil, din acest motiv Andrei Suciu, președintele Asociației T9 și fost membru al unei comisii de inventariere, care și-a desfășurat activitatea în anul 2015, refuză să ofere orice detalii despre activitatea sa! Pentru că, de fapt, scopul comisiei era de a ascunde adevărul! Totuși, s-au strecurat unele elemente de natură penală, descoperite de TurdaNews!

Citește și:

VIDEO - S-au lămurit lucrurile: Pe Andrei Suciu (T9) nu-l interesează să afle vinovații jafului de la Zoo Turda! De ce oare?!

În al doilea rând, este vorba despre valoarea sumei alocate pentru acest proiect (care până nu demult era vehiculată în jurul valorii de 8,1 milioane de lei). Valoarea totală a proiectului a fost de 9.333.018 lei (circa 2.766.000 euro, la valoarea cursului de atunci). Noile date vor schimba amploarea jafului, urmând să indice noi valori ale prejudiciului, mult mai consistente!

Conform acestei expertize, lucrările pe obiective se prezintă astfel: Africa II Girafa - grad de realizare 75%, Africa II Adăpost pentru macaci - grad de realizare 50%, Adăpost feline mari - grad de realizare 50% (însă, necesită noi lucrări de reparații, estimate la încă 10%), Africa I Rinocer - grad de realizare 90%, Carnivore mari Urși - grad de realizare 85%, Carnivore mari Lupi - grad de realizare 85%, Carnivore mici - grad de realizare 90%, Animale semidomestice și de pădure - grad de realizare 80%, Centru ecvestru - grad de realizare 97%, Lac I, II, III - grad de realizare maxim 10%, Casa exotică - grad de realizare 15%, Clădire administrativă - grad de realizare 99,5%, Drumuri de acces/platforme - grad de realizare 6%, Împrejmuirea grădinii zoologice - grad de realizare 75%.

Din aceste date se vede foarte clar că procentul de realizare al lucrărilor este estimat la circa 58% (până acum, procentul a fost vehiculat la 70%). Plățile care s-au efectuat până acum se ridică la 8.495.000 de lei. La un grad de realizare de 58%, rezultă că plățile efective trebuiau să fie undeva în jurul valorii de 5.400.000 de lei. Adică, prejudiciul (diferența între plățile efectuate și lucrările efectiv realizate) este de aproximativ 3.000.000 de lei! Vă reamintim că Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui control, facturi decontate pentru lucrări nerealizate, care se ridică la 1.800.000 de lei. Mai recent, TurdaNews a estimat valoarea prejudiciului pe la 2.400.000 de lei, în baza datelor deținute până la momentul respectiv. Noile date indică o amploare mai mare a jafului produs la Zoo Turda!

Citește și:

Noi documente privind JAFUL de la Zoo Turda! Unde au dispărut banii?

Și ca să vedeți cum se lucra cu aceste valori și cu lucrările, voi prezenta și un document-ciornă, nesemnat și neștampilat, care a fost depus la dosar (fiind considerat document ”oficial”) și care privește Notele de renunțare (NR - lucrări la care s-a renunțat) și Notele de comandă suplimentară (NCS - lucrări suplimentare), pe obiective. Documentul este fabulos, fiind întocmit cu scris de mână, pe foi care poartă antetul grupului de hoteluri Ramada! De ce aceste NR-uri și NCS-uri au fost întocmite pe aceste foi, e greu de spus.

După mai bine de 2 ani de la primul articol publicat de TurdaNews, privind neregulile de la Zoo Turda, DNA Cluj a deschis un dosar penal în acest sens (în 2016), identificând și unele persoane care au calitatea de ”suspect”.

Citește și:

EXCLUSIV - În jaful de la Zoo Turda s-au identificat persoane suspecte de săvârșirea unor infracțiuni!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator