marian morar
m install
nello construct

Comuna Mihai Viteazu, un El Dorado al fărădelegii

zamblau eugen

Poate mulţi vor crede că este o exagerare. Însă, realitatea poate fi chiar mai dură decât un simplu titlu. Şi a fost foarte bine cuprinsă în câteva cuvinte chiar de primarul Ioan Zeng. “Dacă făceam eu gropile acelea, acum eram la Gherla”, a spus primarul, cu referire la exploatările ilegale de pe raza comunei. Exploatări împotriva cărora nimeni nu face nimic.

Ba mai mult, şeful de post Vasile Capătă, în loc să ameninţe exploatatorii, care nu respectă nici o legislaţie, ameninţă cetăţenii care, nemulţumiţi, au spus că ies în stradă şi blochează drumul. Deh, poziţia poliţistului are dedesubturile ei…

 

Pe raza comunei Mihai Viteazu s-au săpat mai multe gropi, cu scopul de a se exploata balastul, care apoi a fost vândut către constructorul autostrăzii Transilvania. Din afacere au ieşit bani frumoşi. În urma exploatatorilor, însă, au rămas gropi imense, care pun în pericol inclusiv pânza freatică, aflată la mică distanţă faţă de fundul gropilor. Deşi au fost făcute sesizări peste sesizări şi chiar plângeri penale, nimeni nu mişcă un deget! Organele de control vin, constată, încheie un proces verbal, apoi pleacă şi nimic nu se mai întâmplă.

 

S-a ajuns chiar în situaţia hilară în care reprezentantul Consiliului Judeţean a aplicat o amendă de câteva milioane de lei vechi (un fel de “bani de buzunar” pentru exploatatori) şi a impus intrarea în legalitate până în luna… octombrie 2009. Adică, atunci când deja autostrada e finalizată, iar expoloatatorii îşi vor lua tălpăşiţa şi vor pleca, numărându-şi gologanii. La vremea aia nu mai interesează pe nimeni… “intrarea în legalitate”!

Evident, la mijloc sunt sume mari de bani. Primarul Ioan Zeng vorbeşte de milioane de euro. Iar societăţile incriminate, Ben Ben şi Panpetrol, au în spate oameni politici influenţi, după câte se aude.

 

Dacă nici Mediul nu mai protejează Mediul, atunci cine s-o facă?!

Ultimul incident major s-a petrecut în week-endul trecut. Câteva camioane au transportat un deşeu neidentificat şi l-au depozitat în gropile de pe raza comunei. Nimeni nu ştie despre ce deşeu este vorba, dar cert este faptul că această activitate este interzisă printr-o hotărâre de Consiliu Local. Care are putere de lege pe raza localităţii. Şi credeţi că interesează pe cineva?!

 

La faţa locului s-a deplasat şi reprezentanta celor de la Mediu, Letiţia Bucşe. Însoţită, ciudat, tocmai de reprezentanta societăţilor incriminate! Cum ne îndoim că prezenţa lor concomitentă ar fi fost întâmplătoare, rezultă că reprezentanta Mediului a avertizat-o pe cea a transportatorilor că… situaţia e tensionată.

S-au luat probe, s-au dat explicaţii cum că, de fapt, n-ar fi vorba de vreun deşeu, deşi era evident acest lucru pentru toată lumea, şi că se va prezenta o poziţie oficială după ce se face analiza de laborator. De atunci, se tot aşteapă o amărâtă de analiză… În concluzie: rămâne cum am stabilit! Adică: noi (Mediul) ne facem că vă sancţionăm, iar voi (exploatatorii) vă faceţi că vă este frică.

 

Aşa că, în timp ce reprezentanţii administraţiei locale flutură documente în care arată că exploatările sunt ilegale şi că există o hotărâre de Consiliul Local care interzice depozitarea oricărui tip de deşeu pe raza comunei, nimeni nu face nimic pentru a pune capăt fărădelegii.

 

Cine pune capăt? Capătă?! Nicidecum!

În mod normal, reprezentantul Poliţiei trebuie să fie acela care este atent la respectarea legilor. Vasile Capătă, şeful de post din Mihai Viteazu, e atent la alte lucruri. Firesc, având în vedere că familia sa are afaceri cu un magazin alimentar, un birt, un grajd cu animale, plus ceva teren obţinut în condiţii suspecte. Practic, el nu trăieşte din simbria de poliţist. Mai mult se foloseşte de uniformă pentru a-şi rezolva propriile interese.

Ca un afacerist de seamă, Vasile Capătă se plimbă prin comună la bordul unui jeep deloc ieftin, pe care ar fi invidioşi, poate, mulţi dintre superiorii săi de la Turda sau Cluj. Toţi se tem de el. Nici măcar primarul nu are curaj să cârâie ceva. Gurile rele zic că ar avea spatele asigurat bine de tot pe la Cluj. Însă, nimeni nu ştie exact dacă e numai o legendă, pentru a-şi face liniştit de cap, sau zvonul are un sâmbure de adevăr…

 

Cei cu balastul ăla, domnule poliţist?

Dacă în privinţa “spatelui” său nu putem vorbi de certitudini, altfel stau lucrurile dacă faci o scurtă vizită pe la grajdurile sale, unde îşi ţine animalele. Surprinzător (sau nu?!), în curtea sa se află mormane de balast. Oamenii vorbesc că acesta ar fi “preţul” tăcerii sale şi substratul atitudinii pro-exploatatori. Mai puţin sau mai mult voalată.

Păi, dacă a ajuns să ameninţe oamenii că dacă blochează drumul le va da amenzi, ce să mai zică lumea?!

 

Având în vedere implicaţiile evidente ale şefului de post din Mihai Viteazu în unele afaceri locale, probabil n-ar fi lipsit de interes un control al organelor sale ierarhice, care să-i solicite să demonstreze cum a intrat în posesia terenurilor pe care le deţine, de la cine şi pe ce sumă a primit balastul care tronează în curtea sa, cum şi-a achiziţionat o maşină la care şi unii oameni de afaceri doar visează, cum a obţinut autorizaţiile şi dacă s-a respectat legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte magazinul alimentar şi birtul deschis de soţia sa şi… multe altele.

 

În loc de concluzie…

Acum, după ce aţi citit aceste rânduri, aşa-i că titlul de mai sus nu vă maipare chiar aşa de dur? Şi astea sunt doar o parte din lucrurile care se întâmplă în comună, cu ştiiţa sau cu implicarea şefului de post, Vasile Capătă. Lumea s-a ferit să vorbească până acum, de teamă. Însă, dacă vor începe să vorbească, multe lucruri vor ieşi la iveală din acesl El Dorado al fărădelegii. Culmea, protejat şi întreţinut tocmai de oamenii legii!

 

Alt poliţist cu nereguli!

Vasile Capătă nu este singurul poliţist care pare a-şi face de cap. Bunăoară, în zona Ciga, există vreo 600 mp de teren pe care s-a construit un garaj. În acel garaj sunt parcate maşinile unui poliţist de la Poliţia Rutieră din Câmpia Turzii, Curşău Radu Dan. Dacă ne-am opri aici, poate problema n-ar fi chiar atât de mare. Că nu e singurul poliţist care e implicat în afaceri. Dar dacă pătrundem mai adânc în problemă, ies ilegalităţile la suprafaţă!

Curşău Radu Dan deţine un contract de concesionare cu Primăria Mihai Viteazu, încheiat pe vremea şefului fărădelegilor din comună, în perioada 2000-2004, primarul liberal Vasile Stoian. Pe contractul de concesionare, încheiat în 25 noiembrie 2003, scrie că se concesionează terenul de 600 mp, situat în intravilan (zona Ciga, după cum spuneam) pentru… parcare auto. Cum şi-o fi făcut poliţistul parcare în zona aceea, e greu de spus. Noi precizăm numai situaţia de facto a acelor terenuri din Ciga.

 

Conform unei hotărâri de Consiliu Local , din 26 noiembrie 1997 (HCL 434), acel teren avea o altă destinaţie. Mai precis, hotărârea menţionată făcea referire la “modificarea destinaţiei unui teren din păşune şi spaţiu verde în TERENURI DE LOCUINŢE (n.r. suplinierea ne aparţine) pentru tinerii căsătoriţi”. Cu alte cuvinte, terenul respectiv era destinat construcţiei de locuinţe pentru tinerii căsătoriţi, nicidecum pentru construirea/amenajarea unui garaj. Oricum, chiar şi pentru locuinţă, acel teren se primea doar în anumite condiţii, bineînţeles. Precizăm acest lucru pentru că oamenii din sat spun că poliţistul Curşău Radu Dan mai are câteva locuinţe pe raza comunei. Oricum, e ciudat cum a reuşit el să primească 2 (două!) parcele, care în mod normal trebuiau să fie destinate construcţiei a două case, pentru a-şi face un garaj! Poate, se sesizează cineva şi ne comunică şi nouă, că gurile rele zic că ar fi vorba de unele falsuri făcute pe vremea celui “fără frică”, alias fostul primar Vasile Stoian.

 

(Articol publicat în Ziarul AS, numărul 4/26.06.2009)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2