m install
petlinii
nello construct

A câștigat lupta cu Casa de Pensii, care i-a refuzat un drept! Răspunde cineva pentru anii pe care i-a petrecut prin instanțe?!

zamblau eugen
floris

Horațiu Cristurean din Viișoara a câștigat procesul cu Casa de Pensii, atât la instanța de fond – Tribunalul Cluj, cât și în apelul formulat la Curtea de Apel Cluj, la doi ani și jumătate după ce și-a cerut drepturile de urmaș al mamei sale (Cristurean Rodica, împușcată în 21 decembrie 1989, în Cluj-Napoca), erou-martir decedat la Revoluție, drepturi refuzate de către Casa de Pensii.

”Sunt singurul caz pe zonă la care i-a murit părintele în 1989 decembrie 21. Și singurul care am cîștigat în instanță indemnizația de URMAȘ DE REVOLUȚIONAR”, ne-a precizat Horațiu Cristurean.

Inițial, el a depus o adresă în 4 ianuarie 2016, la Casa Locală de Pensii Turda, prin care solicita acordarea unei indemnizații lunare reparatorii, în baza art. 4 alin. 2 lit. c din Legea nr. 341/2004, începând cu luna următoare depunerii cererii.

În 22 martie 2016, Casa de Pensii i-a respins cererea de acordare a indemnizației lunare reparatorii, iar apoi i-a respins și contestația făcută, arătând că nu se încadrează în niciuna dintre situațiile ce îl îndreptățesc să beneficieze de indemnizația pretinsă, neexistând un document al încadrării într-unul din motivele neimputabile pentru care nu realizează venituri.

Pe această chestiune s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 23/2018 prin care s-a stabilit că: dispozițiile art. 4 alin. (2) lit c) ultima teză din legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au controibuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste din Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, astfel cum a fost modificată și completată prin ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2014, nu impun nicio condiție pentru acordarea indemnizației lunare reparatorii copilului eroului-martir după vârsta de 26 de ani.

Astfel că Horațiu Cristurean a câștigat la Tribunalul Cluj, care a fost instanță de fond. Casa de Pensii nu s-a lăsat și a făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

”Nefondate sunt și criticile apelantei (n.r. Casa de Pensii) referitoare la imposibilitatea de determinare a cuantumului indemnizației reclamantului, în considerarea faptului că indemnizația reclamantului a fost suspendată în intervalul 2012-2014, astfel încât reclamantul nu avea nici un cuantum cuvenit sau aflat în plată în decembrie 2014. Chiar dacă e real că nu avea în plată un anumit cuantum în decembrie 2014, se poate determina un cuantum teoretic cuvenit deoarece art. 4, alin. 2 lit. c indică o formulă matematică cu coeficient de multiplicare fix și un reper de raportare de asemenea fix și clar determinat: câștigul salarial mediul brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata”, a precizat Curtea de Apel Cluj, care a respins apelul Casei de Pensii Cluj.

Practic, prin respingerea apelului, a rămas definitivă sentința civilă nr. 2667 din 02.10.2018 a Tribunalului Cluj, pronunțată în dosarul nr. 2486/117/2018, care menționa: ”Obligă pârâta Casa Judeţeană de Pensii Cluj să emită o decizie în vederea acordării reclamantului a indemnizaţiei lunare reparatorii în baza art. 4 alin. 2 litera c) din Legea nr. 341/2004, începând cu luna următoare înregistrării cererii de acordare (n.r. luna februarie 2016).

”Am depus actele la Casa de Pensii Turda mai bine de 30 de zile, dar nu am primit nici un răspuns. Aștept să vedem, iar dacă nu vine mă duc la un executor judecătoresc”, ne-a precizat Horațiu Cristurean, care a trebuit să se bată cu o instituție a Statului, care a refuzat să-i acorde un drept legal, iar acum tărăgănează să pună în aplicare decizia definitivă a instanței, prin care casa de Pensii este obligată să-i dea retroactiv toate indemnizațiile lunare reparatorii, începând cu luna februarie 2016, iar apoi să-i dea această indemnizație lunar.

Conform legii, de o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut pe economie din luna anterioară celei în care se face plata, beneficiază persoanele care au obţinut titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite – şi numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor. În primăvara acestui an, venitul mediu brut era de 5.163 lei (la această valoare, indemnizația lunară ar fi aproape 5.700 de lei).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: