fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

justitie001

Primăria Turda a pierdut procesul cu societatea Romabelt din Târgu Mureș, care viza recuperarea sumei de 1.163.691,56 lei, care a fost considerată ”prejudiciu” de către Curtea de Conturi, în urma unui control efectuat administrației locale turdene, pe vremea când era primar Tudor Ștefănie.

 

Procesul a survenit în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit că suma respectivă reprezintă plăți nejustificate sau prejudiciu, pentru lucrări la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Turda.

”Au fost acceptate la plată nejustificat și decontate situații de lucrări pentru obiectivul de investiții "Reabilitarea, modernizarea și eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul, Turda", reprezentând lucrări suplimentare contractate și decontate ulterior finalizării și recepționării obiectivului, fiind astfel cauzat un prejudiciu Municipiului Turda, în sumă de 1.255.660 lei, era constatarea Curții de Conturi.

Primăria Turda nu a contestat această constatare, astfel că, la un moment dat, a fost nevoită să deschidă proces pentru recuperarea sumei respective. Însă, Romabelt a câștigat procesul, în primă instanță, Primăria Turda având drept de apel. Din informațiile noastre, totul a pornit din partea de proiect, unde au existat documente care nu erau conforme cu realitatea din teren, iar Romabelt nu a făcut altceva decât să solicite plata eventualelor lucrări suplimentare pentru suprafețele neprevăzute în proiect, lucru care s-a întâmplat.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul, Turda” avea o valoare totală de 9.496.545,08 lei, din care 7.336.471 lei reprezinta valoarea totală eligibilă (finanţare nerambursabilă şi contribuţia beneficiarului).

Reprezentantul societății Romabelt, Losonczi Zoltan, spune că după acest proces și după decizia instanței, se ridică cel puțin două întrebări.

”Intrebarile la care nu gasim raspunsurile adecvate, se ridica totusi:

- Stiind faptul ca alegatiile din raportul curtii de conturi conform carora sumele vehiculate in valoare totala de 1.163.000 lei, contravaloarea lucrarilor la CNMV care trebuiau executate, ar reprezenta sume incasate in mod necuvenit (prejudicii), sunt de fapt sume aferente unor lucrari real executate in baza unor contracte legal incheiate si receptionate in baza unor situatii de lucrari si receptii la terminare, de ce nu s-au luat masurile adecvate si in timp util de a se contesta raportul abuziv al curtii de conturi si de ce s-a incercat "aruncarea pisicii" in ograda societatii noastre de catre reprezentantii fostei administratii Stefanie, prezenti si acum pe functii?

Avand in vedere faptul ca nu s-a reusit "pasarea" asa zisului "prejudiciu" societatii noastre coroborat cu faptul ca raportul curtii de conturi nu a fost contestat de catre Primarie, adica Primaria si-a insusit cele constatate de Curtea de conturi cu privire la sumele in cauza, indiferent de natura reala sau nereala a acestora, cine va plati totusi aceste sume care prin necontestarea raportului curtii de conturi in termenul legal, si-au consolidat caracteristica de "prejudiciu de recuperat"? Cert este, ca nu societatea noastra, cum e si firesc dat fiind faptul ca noi am executat intru-totul lucrarile in cauza conform prevederilor contractuale”, spune Losonczi Zoltan.

Romabelt este implicată într-un alt proces cu rezonanță, respectiv cel care vizează continuarea lucrărilor la Zoo Turda. Primăria Turda a dat în judecată Romabelt, pentru recuperarea sumei de circa 3.200.000 de lei, care ar fi banii necesari pentru finalizarea lucrărilor, așa cum a stabilit Curtea de Conturi, însă sunt șanse mici de câștigare a acestui proces, în condițiile în care cei din administrația locală nu au acoperire, iar reprezentantul Romabelt deține documente prin care a susținut că este de acord să continue lucrările, dacă se face un invetar (pentru a se stabili ce este realizat și ce nu) și dacă primește proiectul în baza căruia să continue lucrările.

Citește și:

TOATE amănuntele despre lucrările de la Zoo Turda, cu toate dedesubturile!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator