fbpx

2 Comentarii

cristian matei zoo

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a venit astăzi, în plenul ședinței Consiliului Local, cu câteva informații zguduitoare! Practic, edilul turdean a spus că ”efectiv NU a existat niciun proiect” (în Primărie nu s-a găsit niciun document) în ceea ce privește investiția de la Zoo Turda, care trebuia terminată din 2012 și unde s-au descoperit cheltuieli fără acoperire, iar în prezent lucrările sunt tot sistate, între timp existând și un dosar în cercetarea DNA.

 

Precizările au fost făcute în contextul în care consilierul PNL Lucian Cordiș a solicitat să se lămurească ”zvonul” privind intenția administrației locale de a renunța la proiectul de modernizare al Zoo Turda, care în prezent stagnează de mai mulți ani. Cordiș a spus că un astfel de obiectiv ar fi util pentru dezvoltarea localității și atragerea de noi turiști, iar din acest motiv personal ar dori să se găsească soluțiile necesare pentru a fi continuat.

Problema, însă, nu e atât de simplă! În prezent, Municipiul Turda are un proces pe rol cu constructorul Romabelt din Târgu Mureș (care a preluat asocierea care trebuia să realizeze lucrările, după ce firma-lider, Benzot Har, a intrat în faliment, nu înainte de a încasa banii necuveniți de la Primăria Turda!), care a refuzat să continue lucrările în condițiile în care nu i s-a pus la dispoziție un plan de lucrări, dar și efectuarea unui inventar care să clarifice situația reală existentă acolo. Procesul nu e decât o ”frecție la un picior de lemn”, în condițiile în care constructorul este acoperit cu documentele necesare, așa că speranța că vreo instanță ar da câștig de cauză municipalității, pentru a-l obliga pe constructor să facă investiția de circa 3 milioane de euro, în absența unui proiect sau a unui inventar clar, este minimă!

TurdaNews a atras atenția încă din anul 2017 că un astfel de proces, demarat în 2014, nu era decât o modalitate de a ”ascunde gunoiul sub covor”.

Citește și:

Cum se șterg urmele unui jaf din banul public? Iată cum!

Iată ce scriam în articolul de mai sus: ”Astfel, problema inițială, descoperită în 2013, respectiv banii plătiți pentru lucrări neexecutate, a trecut în planul doi, în condițiile în care ”vinovat” al situației a devenit SC Romabelt. Totuși, nu trebuie omis faptul că DNA are un dosar penal întocmit pe tema jafului de la parcul zoo. Însă, un amănunt foarte interesant, care ar putea cântări greu, este faptul că din Primărie au dispărut documente importante care vizau tocmai situația de la parcul zoo”.

Întâmplător (sau nu) peste dosarul penal privind neregulile de la Zoo Turda s-a cam lăsat tăcerea, DNA spunându-ne recent doar că ”se află în lucru”.

Citește și:

S-a lăsat TĂCEREA TOTALĂ peste dosarul penal privind neregulile de la Zoo Turda!

În acest context, primarul Matei a explicat că atâta timp cât există procesul pe rol cu Romabelt, pentru ”obligația de a face”, administrația locală este blocată și nu poate căuta o altă soluție pentru continuarea lucrărilor. Din acest motiv, varianta optimă ar fi scoaterea din proces a ”obligației de a face”, continuată apoi de organizarea unei noi licitații, pentru atribuirea lucrărilor. Primarul a spus că, între timp, s-au elaborat niște noi documentații, iar studiul de fezabilitate actualizat (cel vechi era depășit, fiind calculat la 3,8 lei/euro, în timp ce valoarea actuală e de 4,66 lei/euro) este pregătit pentru a fi prezentat aleșilor Turzii, spre aprobare, în circa 2 săptămâni.

Primarul spune că s-a făcut o nouă evaluare, în baza unui nou proiect, mult mai documentat și mai amănunțit, care ține cont și de ceea ce s-a făcut și de ceea ce ar trebui să se mai facă (”un proiect mai amplu, decât celălalt”, a spus primarul), care ar avea nevoie de circa 6.600.000 de lei pentru finalizarea investiției, la standardele adecvate.

După aprobările necesare din Consiliul Local, primarul a spus că poate merge la București, la Ministerul Mediului, pentru a discuta despre finanțare. ”Sper ca în toamna viitoare, pe vremea asta, să avem Grădină Zoologică!”, și-a prezentat speranța edilul turdean.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  ani · 11:43 01.11.2018
  s-a făcut o nouă evaluare, în baza unui nou proiect, mult mai documentat și mai amănunțit - pai de unde stim ca este mult mai amanuntit daca sustineti ca primul proiect nu l-ati gasit in primarie?
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 12:04 01.11.2018
   Referirea era la ceea ce se prezentase în spațiul public, bănuiesc. Că au existat astfel de prezentări.
   Chiar dacă nu există un proiect tehnic descoperit, lucrările s-au executat în baza la ceva... Că nimeni nu putea face de capul lui. Deci, personal, cred că această comparație era făcută din acest punct de vedere.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator