fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

afis libertate animale

Un tânăr din Turda a fost amendat de Poliția Locală, pe motiv că ar fi ”distrus” un afiș al celor de la Circul Gartner, care în aceste zile dau reprezentații cu animale la Turda, deși acest lucru este interzis prin lege încă de anul trecut! Polițiștii, însă, nu intervin pentru respectarea legii sau pentru sesizarea faptului că circul este amplasat într-o locație neadecvată.

”Din moment ce circurile cu animale ai fost interzise pe teritoriul Romaniei și nu doar în București așa cum au spus cei de la Politia locală (a trebuit sa le citesc eu legea despre protecția aniamalelor) așa ca m-am gandit sa fac un "semn" de protest... Am lipit un afiș peste afișul lor ilegal că vorba aia din moment ce e interzis circul cu animale e perfect ilegal. Langa mine era un polițist de la locala îmbrăcat în civil, parcă pus acolo sa le pazeasca lor afișul sa nu fie vandalizat. A chemat întăriri prin statie... Au venit și m-au amendat pentru distrugere de bunuri.”, spune Pap Robert, tânărul amendat.

Amenda aplicată tânărului a fost de 400 de lei.

Scandalul tinde să ia o amploare și mai mare, mai ales că ”baza legală” pentru amenda aplicată tânărului spune:

”c) Să nu lipească, scrie sau expună afişe pe stâlpi, garduri, clădiri, vitrinele sau geamurile imobilelor, decât pe panourile speciale de afişaj autorizate de Primăria municipiului Turda.”! Adică, nimeni nu a luat nicio măsură împotriva celor care tocmai au încălcat această interdicție, sancționabilă de Poliția Locală, împânzind tot orașul cu astfel de afișe amplasate ILEGAL, dar Poliția Locală a sărit pe cel care ”sesiza” ilegalitatea spectacolului și ilegalitatea amplasării afișelor! Maxim!

Ba mai mult, nici cuantumul amenzii nu a fost corect menționat! Conform articolului 17, din HCL 212/2005, modificată prin HCL 150/2006 și HCL 152/2010, cuantumul amenzii ar fi trebuit să fie între 100 și 300 de lei! 

”Faptele prevăzute la art.16, lit. a, c, f, i, k, m,n se sancţionează cu amenda contravenţională cuprinsă între 100 şi 300 RON”, cu precizarea că fapta tânărului a fost încadrată la articolul 16 litera c. HCL-ul invocat se poate studia chiar pe siteul Poliției Locale Turda:

http://politialocalaturda.ro/old/index.php/arhiva/42-legi/62-hcl-212

amenda dovada

Citește și:

Circul Gartner dă reprezentații ILEGALE la Turda?! Cine le permite?!

În acest caz, polițiștii nu au verificat dacă cei de la Circul Gartner au amplasat LEGAL acele panouri publicitare (dacă aveau aviz sau au închiriat stâlpii) și dacă au achitat taxa de publicitate aferentă către administrația locală! Dacă ulterior se va dovedi că acele panouri publicitare au împânzit orașul, ilegal, fără avizele necesare, se pune întrebarea: cine va suporta consecințele din Poliția Locală Turda?!

Între timp, cei de la Asociația READC Turda au transmis o sesizare organelor abilitate, în care atrag atenția că este vorba de o încălcare a legii în cazul acestor reprezentații cu animale!

readc sesizare 

”Conform art. 17 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 205/2004 aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea 171/2017 

„(2) Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. 

(3) Fac excepţie de la prevederile alin. 2 caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.” 

Din afişele expuse pe raza municipiului Turda rezultă că în spectacolul circului CIRCUS GARTNER vor fi folosite animale care se încadrează în cele prevăzute de art. 17 alin. 2, mai exact elefanţi, cămile, lame, zebre, măgari deşi acest lucru este în mod expres interzis prin lege. 

Art. 25 alin. 1 lit. g şi alin. 2 din Legea 205/2004 dispune că 

„(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă 

g) folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.” 

(2) În cazul condamnării pentru una din infracţiunile prevăzute la alin. (1), instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.” 

Solicităm să luaţi măsuri urgente pentru a împiedica exploatarea animalelor interzise de lege în spectacolele de circ având în vedere că din data de 4.10.2018 vor începe spectacolele, iar din data de 7.10.2018, când vor avea ultimul spectacol, circul va pleca într-o altă localitate. 

Menţionăm că subscrisa ne-am adresat şi Poliţiei Municipiului Turda pentru a demara cercetările penale privind săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 25 alin. 1 lit. g din Legea 205/2004 republicată 2017, art. 288, 290, Cod Proc. Pen.”, au precizat reprezentanții READC.

Între timp, în locația în care s-a amplasat Circul Gartner (diferită de cea anunțată pe afișe, semn că nu erau în regulă, motiv pentru care cei de la Solaris le-au interzis amplasarea) s-a produs o zonă cu pericol mare de accidente. Amplasat într-un loc situat în curbă, la ieșirea din Turda spre Câmpia Turzii, zona a devenit una de oprire pentru autoturisme, punându-se astfel în pericol circulația și fiind posibil un accident în orice moment! Însă, în acest caz, cei de la Poliția Locală încă nu au intervenit!

circ masini

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator