fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

TurdaNews deține un document al Curții de Conturi - Camera de Conturi de județului Cluj, în care se precizează faptul că ”în cadrul procedurii de atribuire a delegării serviciului de transport public local de persoane, de către Unitatea Administrativ Territorială Municipiul Turda (n.r. către STP), nu s-au respectat în totalitate prevederile legale”!

Documentul este datat în luna martie 2014 și face referire la întreaga ”istorie” a delegării serviciului de transport local.

Istoria

În urma procedurii de licitație, ofertantul câștigător a fost anunțat SC Tours Claus SRL Cluj Napoca, care a obținut 73 de puncte, față de Societatea de Transport Public SA Alba Iulia, care a obținut 47,33 puncte (au fost respinse ofertele celor de la RATL Turda, SC Auto Trust Corporation SRL Cluj și SC Maxi Taxi SRL Turda). În urma comunicării rezultatului, STP Alba Iulia, RATL Turda și SC Maxi Taxi SRL fac contestație la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor, dar contestațiile sunt respinse (Decizia 346/C1/8851/8888/19.01.2010).

STP Alba Iulia a înaintat acțiune în instanță, împotriva deciziei CNSC, la Curtea de Apel Cluj.

Între timp, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a efectuat un control asupra legalității modului de derulare a procedurii de atribuire a delegării serviciului de transport public local de persoane. Controlul s-a finalizat prin încheierea Notei de control nr. 27/18.02.2010, însă concluzia este ”în coadă de pește”: ”până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile nu putem trage niciun fel de concluzie referitoare la legalitatea desfășurării procedurii de atribuire a gestiunii serviciului de transport local”.

În 05.03.2010 se produce un eveniment-surpiză: SC Tours Claus SRL înștiințează UAMT Turda asupra faptului că își retrage oferta (adresa nr. 3495/05.03.2010)! În aceste condiții, comisia de licitație declară câștigătoare oferta clasată pe locul 2, respectiv cea a STP Alba. STP Alba nu mai continuă procesul la Curtea de Apel, care prin hotărârea judecătorească nr. 236/33/2010 din data de 21.04.2010 anulează ca netimbrată plângerea formulată de SC STP Alba Iulia SA, împotriva deciziei CNSC.

Așa că, UAMT încheie contractul de concesiune nr. 4771 din data de 02.04.2010, privind efectuarea transportului public local de persoane prin curse regulate cu STP Alba Iulia SA.

Despre retragerea subită a SC Tours Claus SRL

Subiectul privind retragerea subită a celor de la SC Tours Claus SRL a apărut la emisiunea ”Dosar de politician”, pe vremea când era realizată la Realitatea TV, de Silviu Mănăstire (care în prezent realizează aceeași emisiune la B1 TV, după ce anul trecut a fost difuzată la România TV).

În acea emisiune, Silviu Mănăstire spune că retragerea ofertei celor de la Tours Claus SRL Cluj are legătură cu... un control al Gărzii Financiare!

Iată pasajul din emisiune, care face referire la subiectul concesionării transportului public local:

”În 2009, Ştefănie a concesionat transportul public de persone din oraş către firma STP din Alba Iulia. Această companie este cercetată de DNA, alături de primarul Mircea Hava, pentru că a umflat subvenţiile pentru călători plătite de primăria Alba-Iulia. Practic, au raportat că au transportat mai mulţi călători decât avea micul oraş din Transilvania.

La Turda, funcţiona până la privatizare o societate publică de transport local, care a fost pusă pe butuci pentru a face loc firmei STP. Documentele oficiale arată că firma din Alba Iulia nici măcar nu a câştigat licitaţia pentru concesiunea transportului de persoane. Licitaţia a fost câştigată de fapt de un transportator local. STP a atacat rezultatul la Consiliul Naţional pentru soluţionarea contestaţiilor dar a pierdut, apoi a dat în judecată Primăria Turda la Tribunal. Între timp, garda financiară din Turda a călcat sediul firmei câştigătoare şi după ce i-au fezandat bine pe patroni, aceştia s-au retras din licitaţie. Primăria Turda, în loc să organizeze altă licitaţie, a atribuit contractul firmei STP din Alba Iulia, clasată pe locul 2. Concesiunea a fost făcută pe durata a 6 ani, primăria condusă de Ştefănie plătind subvenţii de aproape 80 de mii de euro pe lună firmei de transport. Pe vremea în care transportul era făcut de societatea publică ce aparţinea primăriei, subvenţia plătită era de circa 100 de mii de euro pe tot anul”.

Control în 2013: procedura de atribuire a transportului local de persoane, nelegală!

Documentul Curții de Conturi spune că în data de 10.04.2013 a avut loc un control asupra legalității modului de derulare a procedurii de atribuire a delegării serviciului de transport public local de persoane de către o echipă mixtă (Instituția Prefectului Cluj și Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj), desemnată prin Ordinul Prefectului nr. 104/26.03.2013. Acțiunea de verificare s-a finalizat prin încheierea Raportului de control nr. 8624/19.04.2013, concluzia raportului fiind ”delegarea de gestiune a serviciului de transport public nu a respectat prevederile legale în vigoare, neaplicând prevederile Ordinului nr. 263/2007”.

Ce se reproșa:

- nu s-au respectat prevederile Ordinului nr. 263/06.12.2007, pentru aprobarea Normelor-cadru privind modalitatea de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local, art. 19 alin. 11, care prevede: ”Pentru continuarea procedurii, cel puțin două poferte trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate”.

- nu s-au respectat prevederile art. 22 alin. 1 din același ordin, potrivit căruia ”Autoritatea publică/asociația de dezvoltare comunitară are obligația să publice anunțul licitației în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de circulație națională și în unul de circulație locală, precum și, opțional, în Jurnalul Oficial al Comunității Europene”.

- nu s-au respectat prevederile art. 53 (2) din ordinul nr. 263/06.12.2007 care stipulează că ”Autoritatea publică/asociația de dezvoltare comunitară va transmite ANRSC documentația de atribuire a contractului de delegare prevăzută la art. 6, concomitent cu transmiterea anunțului în vederea publicării”.

Plata subvențiilor

În ceea ce privește acordarea subvențiilor pentru acoperirea diferențelor dintre veniturile și cheltuielile societății de Transport Public SA Alba Iulia, Municipiul Turda a încetat plata acestor subvenții din luna aprilie 2012, datorită faptului că în acest caz s-a pronunțat Curtea de Apel Cluj, se menționează în documentul Curții de Conturi.

Întâmplător (sau nu?!), luna aprilie 2012 coincide cu căderea Guvernului PDL condus de Mihai Răzvan Ungureanu, urmat apoi de venirea PSD la putere, dar și cu perioada în care primarul din Alba Iulia era urmărit penal, într-un dosar al DNA, în care era acuzat că a subvenționat iulegal, cu bani publici, societatea STP Alba Iulia. Am făcut această mențiune pentru că oricât am căutat o decizie a Curții de Apel Cluj, care să fi condus la această acțiune a Primăriei Turda (conform motivației Curții de Conturi), nu am găsit!

De altfel, și documentul Curții de Conturi face referire la câteva procese în instanță, între STP și Municipiul Turda, precizând că în 10.04.2012, Tribunalul Specializat Cluj s-a pronunțat, prin Ordonanța civilă nr. 1835/2012, obligând UAMT Turda la plata către STP Alba Iulia a sumei de 1.585.615 lei, cu titlu de preț, reprezenând subvenții și gratuități, motivând faptul că creditoarea era îndreptățită să încaseze și subvențiile aferente seviciului public de interes local.

Interesant este că, ulterior, STP Alba Iulia a pierdut în dosarele în care solicita plata subvențiilor. În dosarul 1749/1285/2012, Tribunalul Cluj a respins cererea STP SA Alba Iulia, de obligare la plata subvențiilor în cuantum de 1.928.481,50 lei. Decizia a rămas ulterior definitivă și irevocabilă, prin decizia Curții de Apel.

STP a formulat în contradictoriu cu UAMT Turda altă acțiune în instanță, prin cererea nr. 10251/117/2013, din data de 09.10.2013, prin care a solicitat plata sumei de 1.987.980 lei, cu titlu de subvenții și gratuități, pentru perioada septembrie - noiembrie 2012. STP a pierdut și acest proces.

”Acordarea subvențiilor, în cadrul contractului de concesiune privind delegarea serviciului de transport public local, rămâne o problemă controversată, având în vedere dosarele care au fost și există pe rolul instanțelor judecătorești, soluțiile pronunțate de către acestea fiind uneori contradictorii”, se precizează în documentul Curții de Conturi, aflat în posesia TurdaNews.

STP a câștigat majorarea tarifelor!

STP a câștigat, însă, într-un dosar prin care a solicitat obligarea Consiliului Local Turda la majorarea tarifelor. TurdaNews a făcut referire la acest dosar în premieră (EXCLUSIV: Consiliul Local Turda, obligat de instanță să majoreze tariful biletelor STP!), în 2 ianuarie 2015. Primarul Tudor Ștefănie a amintit azi, în ședința Consiliului Local, despre această decizie și a spus că aleșii locali trebuie să ia o decizie în acest sens. Ciudățenia vine din faptul că STP are două ”anunțuri” transmise către administrația locală. Unul prin care anunță că din 20 aprilie 2015 se retrage de pe trasee, în sensul că nu mai onorează serviciul de transport public local de persoane, iar altul prin care așteaptă majorarea de tarife solicitată.

Între cele două părți mai există litigii pe rol. Ce se va întâmpla, până la urmă?!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate