fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

Fostul consilier local Doru Anca a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că are informații că proiectul cu finanțare europeană pentru neutralizarea sitului poluat din zona Poșta Rât și apoi realizarea unui parc de agrement peste Arieș, este compromis, după ce comisia de licitație ar fi luat decizia de a anula procedura de licitație.

Proiectul Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit  Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât" are o valoare totală de 81.931.471 lei, 80% din susţinerea financiară revine fondurilor europene, 18% din bani provin de la bugetul statului, iar bugetul local contribuie cu 2% din valoarea acestuia.

Doru Anca susține că decizia comisiei de licitații este sub semnul întrebării și trebuie verificată motivația acesteia, în condițiile în care anularea unei proceduri de licitație, care a durat de doi ani și jumătate (!) se poate face dacă au fost depuse numai oferte inacceptabile, iar autoritatea contractantă nu poate adopta nici o măsură pentru a crea circumstanțe artificiale pentru anularea licitației.

Citește și: Cazul proiectului european de decontaminare în zona Poșta Rât: Noi informații care pun într-o lumină proastă Comisia de licitații a Primăriei Turda!

”Acești bani se vor pierde. Problema este penală! Cred că este o neglijență!”, a acuzat fostul consilier local, care a mai spus și faptul că această decizie va atrage repercusiuni financiare asupra bugetului local, prin returnarea banilor care au fost cheltuiți până acum, iar societatea care se consideră nedreptățită a anunțat că va acționa administrația locală în instanță, pentru a-și recupera pagubele aduse prin organizarea defectuoasă a licitației, dar și daunele produse în această perioadă, suma ridicându-se la circa 2 milioane de euro.

”Este trist, iar situația este lamentabilă. Toate aceste mânării sunt de prost gust, pe banii contribuabililor! La DNA se va ajunge!”, a profețit liderul PRM Turda.

TurdaNews a fost primul organ de media local care a atras atenția asupra acestui caz scandalos.

Citește și: Proiectul de decontaminare din Poșta Rât în pericol! Pierdem milioanele de euro de la Uniunea Europeană?!

Situația este cu atât mai ciudată și inexplicabilă, cu cât în ultima decizie a CNSC, cu nr. 2671/C5/3086, din 02.10.2014, se obliga autoritatea contractantă (Primăria Turda) ca în termen de 10 zile de la primirea deciziei, ”să continue procedura de atribuire prin reevaluarea ofertei câștigătoare, conform celor reținute în motivare”. Ba mai mult, în textul deciziei se spune foarte clar: ”Dispune continuarea procedurii de atribuire cu respectarea celor decise anterior”. Adică, procedura trebuia continuată, nicidecum oprită!

Ineficiența sau lipsa de profesionalism a comisiei de licitație poate aduce Turda în situația de a pierde circa 18 milioane de euro, bani cu care s-ar fi decontaminat toată zona Poșta Rât și s-ar fi realizat un parc de agrement!

Ce spuneau inițiatorii proiectului, la demararea lui:

”Ocupând o suprafață de 10 ha, situl contaminat Poșta Rât este situat la est de centrul Municipiului Turda, pe malul stâng al Râului Arieș. În ultimi ani au fost realizate studii asupra sitului Poșta Rât, studii în urma cărora s-a estimat că pe suprafața acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului aproximativ 18.500 tone substanțe poluante.

Poluarea sitului Poșta Rât se datorează activităților desfășurate de fosta Uzină Chimică Turda, care, în perioada 1954-1983, a depozitat necontrolat deșeurile rezultate din procesele de fabricare ale pesticidelor. Principalul deșeu periculos, ale cărui efecte se resimt asupra sitului până în prezent este HCH (hexaclorciclohexan), poluant rezultat din procesul de fabricație a lindanului – pesticid utilizat, în trecut, în agricultură. Ca urmare a activităților de depozitare necontrolată a HCH-ului, desfășurate pe situl Poșta Rât, au fost afectate atât apa subterană, cât și solul și biodiversitatea zonei.

Rezultatele analizelor efectuate pe situl Poșta Rât au evidențiat riscuri atât pentru mediu, cât si pentru sănătatea umană, prin urmare principalul scop al proiectului este eliminarea contaminanților de suprafaţă şi de mică adâncime.

Riscurile principale, generate de efectele negative ale poluării cu substanțe periculoase, la care sunt supuse atât mediul, cât și populația sunt:

- riscul de contaminare a apei subterane si de suprafață prin spălarea, infiltrarea si migrarea contaminanților de pe depozitul de deșeuri;

- risc pentru sănătatea locuitorilor din vecinătatea amplasamentului prin inhalarea prafului conținând contaminanți antrenați de pe depozit;

- risc pentru sănătatea locuitorilor din apropierea sitului prin contact epidermic sau ingestie directă prin intermediul fructelor/legumelor care asimilează poluantul principal (HCH).

Obiectivul general al proiectului este limitarea efectului poluării asupra populației și mediului înconjurător, reducerea contaminanţilor prezenţi pe sit, în vederea păstrării solului la condiţiile standard pentru utilizarea ca spaţiu verde de acces public, respectiv, transformarea în zonă peisagistică (plantare de vegetaţie) şi folosirea ca spaţiu recreativ pentru populaţie.”

Pierderea unui astfel de proiect, indiferent de motive, este inacceptabilă, în condițiile în care Turda nu va mai dispune de acești bani pentru o lucrare de anvergura aceasta! TurdaNews solicită ca membrii comisiei de licitație să fie dați publicității, pentru ca populația să cunoască cine a dus la ratarea acestui proiect, iar ulterior, după ce eșecul proiectului va deveni certitudine, toți aceștia trebuie să-și prezinte demisia din orice funcție pe care o dețin, fiind nevoiți să plece din administrația locală după ratarea unui asemenea proiect în care 80% din finanțare ar fi venit de la Comunitatea Europeană, iar 18% de la Guvern!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator