fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Screenshot 2019 07 19 at 13.41.34 680x365

Transferul activității de transport local de persoane din Turda, între STP Alba Iulia (societatea care a prestat transportul public de persoane din anul 2010) și TUP Turda (noua societate de transport local, cu acționar unic Municipiul Turda, care ar urma să utilizeze noile autobuze electrice), se desfășoară în condiții tensionate, deși se știa dinainte că jumătatea lunii decembrie va aduce și acest moment.

Pe de o parte, STP forțează nota și a transmis către administrația locală din Turda un protocol de colaborare privind acest transfer, cu câteva condiții cel puțin ciudate. Astfel, pe lângă prelungirea contractului de concesiune cu STP până în martie 2021 (legal nu este posibil, dar demonstrează că STP vrea să continue), STP vrea să păstreze stația de ITP (printr-un contract de închiriere pe... 5 ani), vrea să obțină din partea Municipiului Turda un acord de plată a unor datorii care decurg din niște dosare încă nefinalizate (în total, 5.834.301 lei, pentru alte 15,4 milioane de lei urmând să continue judecata), renunțarea la orice pretenții cu privire la obligațiile asumate de STP prin contract de concesionare încheiat în 2010; reprezentanții administrației locale susțin că există obligații care nu au fost îndeplinite), dar și condiții speciale de închiriere/vânzare a unor active.

Dacă STP vrea să închirieze de la TPU stația ITP (241 mp), pista de probe în parcurs și poligonul pentru testarea oglinzilor (650 mp) și locuri de parcare (100 mp), cu 2.000 de lei/lună, TPU ar urma să plătească 1.200 de lei doar pentru autogara călători/dispecerat din Micro 3, 500 de lei/lună pentru închiriere cabine modulare (5 buc), ori 4.000 de lei/lună pentru cele 9 automate de bilete.

Protocolul este nesemnat, reprezentanții administrației locale turdene considerând că sunt condiții de neacceptat.

De partea cealaltă, reprezentanții administrației locale vor ca TUP Turda SRL să-și înceapă activitatea din 16 decembrie 2019, așa cum a fost anunțat, folosind noile autobuze electrice. Însă, pentru ca această activitate să fie preluată în condiții optime, ar trebui să aibă acces în incinta fostului RATL (actual STP, în baza unui contract de închiriere) și să preia personalul aferent. 

În privința accesului, problema a fost tranșată azi, într-o ședință extraordinară, în care aleșii locali au decis rezilierea contractului de închiriere a bazei de pe strada Mihai Viteazu, pentru STP și obligarea acesteia să predea bunul.

În ceea ce privește personalul, administrația locală a anunțat că va prelua tot personalul existent la STP, fără nicio diminuare de venit. Însă, aici au apărut unele ”surprize”, pentru că există persoane care ar fi fost influențate să nu facă pasul spre TUP Turda SRL. Există voci care susțin că la mijloc ar fi unele interese prin care s-ar dori blocarea începerii activității societății TUP (încă din momentul anunțării proiectului, au existat și interese de natură politică, prin care s-a dorit ”sabotarea” acestui proiect, lucru nereușit în cele din urmă). Dar reprezentanții administrației locale au anunțat că sunt deciși să preia transportul local de persoane, cu noua societate și cu noile autobuze electrice, așa cum a fost anunțat. 

Practic, cei care vor să facă trecerea spre noul operator sunt bineveniți, iar cei care nu vor, nu pot fi obligați, ei urmând să fie la dispoziția STP Alba Iulia (dacă mai are nevoie de ei, în condițiile în care rămâne fără activitate la Turda), în timp ce administrația locală va căuta să acopere deficitul de personal prin recrutare de persoane. În cazul celor care nu vor accepta trecerea la noua societate, în acest moment, administrația locală va renunța la obligația de a-i mai prelua.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate