fbpx

cristian lungu pmp

Banner NEMEȘ 29iulie

118726071 10164449994960727 6019019368562400079 n

7 Comentarii

matei cristian media

Primăria din Turda a obținut, în ultimii doi ani, finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale.

Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ. Edilul, Matei Cristian spune că nu avea altă soluție pentru investiții. Bugetul local abia ajunge pentru plata facturilor și a salariilor.

Turda are cu puțin peste 47.000 de locuitori și a concurat pentru fonduri europene cu mari orașe din Europa.

Din 2.500 de concurenți la planul de mobilitate urbană din Europa au rămas trei în finală, respectiv Milano, Manchester și Turda. Turda fiind lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani, era nevoie de foarte mulți bani, iar din bugetul local nu aveam cum să mă descurc, pentru că o mare parte, circa 86% este pe funcționare, pentru dezvoltare rămâneau puțini bani”, spune Cristian Matei, primarul municipiului Turda, citat de Digi24.ro

Aventura europeană a micului oraș din Transilvania a început acum doi ani. În acest moment este în plină desfășurare proiectul de modernizare a transportului. 20 de autobuze electrice vor intra pe traseu de luna viitoare.

Citește tot aici:

Un mic oraș din România a obținut peste 100 de milioane de euro din fonduri europene

Reamintim că, Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte care se află deja în implementare. De asemenea, mai are 4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro. 

Cele mai importante proiecte europene câștigate de Primăria Turda sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing. Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în luna decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local.

Turda va trece astfel la un sistem de transport modern, la standarde europene. 

O importanță majoră o au și proiectele prin intermediul cărora se vor moderniza două obiective turistice importante ale orașului: Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. 

Municipalitatea a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deșeuri periculoase UTC, numită Poșta Rât, urmând ca acea zonă de 10ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni. 

Celelalte proiecte finanțate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul orașului, modernizarea creșelor și a grădinițelor, proiecte sociale precum și cel cu școala mobilă ș.a. 

banner PSD Campia Turzii

Banner Tureni

Banner Ceanu Mare

Banner Sandulesti

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Acul Turdean · 15:55 19.11.2019
  Sincer, aveti senzatia ca au intrat fonduri europene 100 milioane euro in Turda?Ne asteptam, ca, la final de mandat sa ne spuneti ce ati finalizat! Nu despre santiere interminabile, poduri inchise, autobuze electrice prin parcari...
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 16:14 19.11.2019
   Cred că nu ați înțeles...
   Este vorba despre contracte semnate, finanțate din fonduri europene, care sunt ÎN DERULARE (la început, în marea lor majoritate).
   Nu e treaba mea cu ”finalul de mandat”, însă vă pot spune că multe din aceste proiecte, fiind vorba de sume mari, nu au finalizare până în vara anului 2020, ci vor respecta regula ciclului european de finanțare (care poate merge până în anul 2022).
   În rest, văd că ați observat unele lucruri care încep să ”miște”, cum ar fi ”șantiere interminabile” (fără șantiere, nu se poate face nimic), ”autobuze electrice prin parcări” (cei care le-au livrat trebuiau să furnizeze 20 până în luna decembrie 2019, lună din care pe traseu vor intra aceste autobuze, sub un nou operator, respectiv o societate înființată de administrația locală, acționariat unic Municipiul Turda)...
   ”Podul închis”, de fapt nu e chiar închis... Și aparține de CNAIR. Intrați pe siteul lor și faceți și dvs ”presiuni”, că noi tot am făcut... Lucrările trebuiau să înceapă din octombrie, din ceea ce spuneau ei în ultimul răspuns transmis către noi...
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Acul Turdean · 16:33 19.11.2019
  Gelu FLOREA Esti sigur Gelu ca au intrat banii europeni? De exemplu, pista de biciclete de pe malul Ariesului trebuia achitata din fonduri europene, si, la sedinta CL sa decis sa o achitam din banii nostri...
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 16:38 19.11.2019
   Eu zic că ar fi bine ca înainte de a purta o dicuție, să ne documentăm...
   - Ți-am explicat că e vorba de contracte semnate, finanțate adică. Banii nu intră ”pur și simplu” într-un cont. Există o procedură de decontare, conform prevederilor legii și procedurilor finanțărilor europene, odată cu executarea lucrărilor.
   - Pista de biciclete de pe malul Arieșului NU TREBUIA achitată din fonduri europene. Noi am precizat clar acest lucru, atunci când am dat informația (dacă vă informați din alte surse, o faceți pe răspunderea și dezinformarea dvs; nu există ședința de Consiliu Local la care faceți referire!). Strada Constructorilor a fost executată cu bani de la bugetul local. Însă, s-a precizat că pista de biciclete va avea corespondent spre artera principală, aceea fiind finanțată din fonduri europene.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Acul Turdean · 16:54 19.11.2019
  Ce nebuni cei de la PSD, sa dea afara asa un om capabil! Asta cum o mai justifici?
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 17:55 19.11.2019
   Ți-am spus că ești într-o confuzie...
   Ce treabă au eu să justific treburile interne ale unui partid, oricare ar fi el?! E treaba fiecăruia să facă ceea ce dorește, conform statutului și obiectivelor fiecărui partid...
   Eu comentam strict pe informație, aducând precizările necesare în acest sens.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Crina · 14:07 20.11.2019
  am citit stirea aceasta lunile trecute si m-am bucurat enorm. cine nu se bucura, are sufletul had, cauta doar greseli.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate