fbpx

cristian lungu pmp

Banner NEMEȘ 29iulie

118726071 10164449994960727 6019019368562400079 n

1 Comentariu

fotografie TurdaNews

În contextul Pandemiei de Covid-19, Guvernul României vine în sprijinul microîntreprinderilor cu credite de 2000 de euro potrivit unei Ordonanțe de Urgență care urmează să apară în Monitorul Oficial.

Există 3 scheme de ajutoare în valoare de 1 miliard de euro pentru ieșirea din criză, iar Ministrul Fondurilor Europene a anunțat un calendar orientativ al derulării acestora. Contextul pentru acest demers este în perioada stării de urgență, când unele afaceri mici și mijlocii au fost afectate de scăderea numărului de consumatori și a cifrei de afaceri, de trimiterea în șomaj tehnic a angajaților și chiar de interzicerea totală a activității unor business-uri, din cauza măsurilor militare.

MICROGRANTURILE PENTRU FIRME MICI, MIJLOCII ȘI PFA

Acestea se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, 85% provenind de la Uniunea Europeană și 15% de la Bugetul de Stat.

"Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajati, precum si PFA, astfel:

a) intreprinderilor mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31.12.2019;

b) PFA, ONG-uri cu activitate economica in unul din domeniile de activitate prevazute in Anexa nr 1 la OUG (care va fi publicata in Monitorul Oficial);

c) PFA/CMI daca au fost implicte in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul de risc medical acordat in baza OUG 43/2020.

Cererile de finantare depuse in cadrul apelurilor de proiecte vor fi selectate in ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.

Conform ordonantei de urgenta, PFA-urile eligibile trebuie:

 • sa fi inceput activitatea inainte de 1 februarie 2020;
 • sa nu fie beneficiare de ajutor de stat in contextul raspandiri virusului SARS - CoV-2;
 • sa-si mentina activitatea pe cel putin 6 luni de la acordarea finantarii.

Beneficiarii de microgranturi vor depune o declaratie pe proprie raspundere prin care isi vor asuma faptul ca nu vor utiliza banii in alte scopuri decat cele prevazute. Incalcarea acestei declaratii poate duce la penalizari. Beneficiarii ajutoarelor vor depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate la banca in termen de 90 de zile de la data la care banii au fost transferati in contul bancar.

GRANTURI PENTRU CAPITAL DE LUCRU - IMM-URI

IMM-urile din Horeca, transporturi, industria creativă și alte câteva domenii care au fost afectate de măsurile luate în luna martie 2020, se vor bucura de granturi pentru capital de lucru.

Pe langa detinerea certificatului de situatii de urgenta, ordonanta mai prevede urmatoarele conditii de acordare a grantului pentru capital de lucru:

 • IMM-ul a inregistrat profit operational din activitatea curenta, in unele din ultimele doua exercitii financiare inainte de depunerea cererii de finantare pentru obtinerea grantului;
 • IMM-ul dispune de coparticipare la constituirea capitalului de lucru de macar 15% din valoarea grantului la data utilizarii acestuia;
 • IMM-ul mentine sau suplimenteaza numarul de salariati, fata de data depunerii cererii, pe o perioada de macar sase luni, la data acordarii granturilor (exceptie fac situatiile in care sunt incheiate contracte pentru sezonieri sau zilieri);

Subliniem ca, potrivit ordonantei, capitalul de lucru reprezinta diferenta dintre activele curente si datoriile curente ale unei intreprinderi. Cat despre IMM, acesta e cel definit conform Legii societatilor, cu mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri anuala neta de cel mult (in lei) 50 de milioane de euro sau active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro.

Concret, grantul pentru capital de lucru este acordat beneficiarilor de ajutor de stat sub forma unei sume forfetare ca procent din cifra de afaceri inregistrata in 2019.

Conform OUG-ului, valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabileste in felul urmator:

 • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta lui 2019 cuprinsa intre 5.000 si 13.500 de euro, grantul e de 2.000 de euro;
 • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri pe 2019 intre 13.501 si 1.000.000 de euro grantul se stabileste ca procent de 15% din cifra de afaceri, dar nu depaseste suma de 150.000 de euro;
 • cat despre IMM-urile cu cifra de afaceri peste un milion de euro, grantul e maximum 150.000 de euro.

 

 

banner PSD Campia Turzii

Banner Tureni

Banner Ceanu Mare

Banner Sandulesti

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ionut · 20:01 04.09.2020
  Daca se ocupa cineva de dosar pt fonduri sau ajutor PFA bani din fonduri neramburasbili. Sa ma contacteze cineva.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate